YPG’nin elindeki DAİŞ’lilere ilişkin Almanya’dan ilk açıklama

Federal Alman hükümeti, YPG’nin elindeki 35 Alman vatandaşı DAİŞ’liıin Almanya’ya getirilmeleri için bütün seçeneklerin incelendiğini bildirdi. DAİŞ’liler için Kızıl Haç’ın da devreye girme ihtimali var.

YPG’nin DAİŞ çetelerine yönelik hamle ve operasyonlarında sağ ele geçirdiği 35 Alman vatandaşı (10’u erkek, 10’u kadın ve 15’i ise çocuk) DAİŞ’li için Merkel’in başbakanlığındaki federal Alman hükümetine bir süredir çağrılar yapılıyordu. Berlin yönetiminin söz konusu DAİŞ’liler için harekete geçmemesi üzerine Sol Parti konuyu meclise taşımış ve federal hükümetin yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi vermişti.

Sol Parti Milletvekili Ulla Jelpke’nin öncülüğünde hazırlanan önergeye hükümet adına Dışişleri Bakanlığı cevap verdi. Kısa yanıtta federal hükümetin söz konusu Alman vatandaşlarının Almanya’ya getirilmesi için bütün seçenekleri incelediği bildirildi. Ayrıca YPG’nin elindeki biri kadın olmak üzere 14 Alman vatandaşı DAİŞ’li hakkında federal başsavcılığın da soruşturma açtığına dikkat çekildi.

‘IRAK ÜZERİNE ALMANYA’YA GETİRİLECEKLER’ İDDİASI

Seçenekler arasında YPG ile yapılacak görüşmeler sonrasında tutuklu olan DAİŞ üyesi Almanların Suriye’den Irak’a götürüleceği ve orada Alman güvenlik birimlerine teslim edilme ihtimali var. Almanya’nın Suriye’de resmi temsilciliği olmadığı için Kızıl Haç görevlilerinin veya Güney Kürdistan Federe Yönetimi yetkililerinin devreye girebileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz haftalarda yaygın Alman basınına konuşan Cizre Kantonu Dış İlişkiler Konseyi Eş Başkanı Dr. Abdulkerim Omer, Almanya’nın kendi vatandaşı DAİŞ’lilerin durumu karşısında sessiz kalmamasını istemişti. Omer, yabancı ülkelerin vatandaşı olan DAİŞ’lilerin kendileri için büyük bir yük olduğuna dikkat çekerek “Şayet başta ABD, Fransa ve Almanya olmak üzere söz konusu ülkeler sorumluluklarını yerine getirmezse, biz de başka alternatifler düşünmeye başlayacağız” diye konuşmuştu.

Almanya'dan Suriye ve Irak'a gidip DAİŞ çetelerine katılanların sayısının bini geçtiği tahmin ediliyor. DAİŞ’liler içinde Alman vatandaşlığı yanında başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olanlar içeresinde Türk vatandaşları ilk sırada yer almıştı. Alman hükümetine göre Suriye ve Irak’a giden DAİŞ’lilerden sadece küçük bir kesimin akıbeti biliniyor. Bunlardan 170 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

YPG’NİN ELİNDE 46 ÜLKENİN VATANDAŞI DAİŞ’Lİ VAR!

YPG’nin özel birliklerinin yaptığı operasyonlarda yakalanan 2700 DAİŞ’li şu anda Rojava Kürdistanı’ndaki hapishanelerde tutuluyor. Bunlardan 800’ü çoğu batılı ülkeler olmak üzere 46 değişik devletin vatandaşları. Rojava yönetimi özellikle ABD, Fransa ve Almanya’nın devreye girmesini ve söz konusu yabancı DAİŞ’lilerin yargılanmasını üstlenmesi yönünde çağrılarda bulunmuştu.