YPJ bayrağı davasında Alman mahkemesinden beraat kararı

Münih Güvenlik Konferansı’na yönelik protesto gösterileri sırasında YPJ bayrağı taşıdığı için hakkında soruşturma açılan bir aktivistin davasında beraat kararı verildi.

Bavyera Eyaleti’ndeki polis ve savcıların başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları olmak üzere PYD ve YPG/YPJ bayraklarını gerekçe yaparak Kürt ve Alman aktivistlere yönelik açtıkları soruşturmalar mahkemelerden geri dönüyor.

2018 yılının Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı’na yönelik protesto gösterileri sırasında Nürnberg’de yaşayan bir Alman aktivist, o dönem Türk devletinin Efrîn’e yönelik başlattığı saldırıları kınamak amacıyla Rojava Kürdistanı ve Kuzey Suriye’de kadın savunma gücü olan YPJ’nin bayrağını taşımıştı.

Münih savcılığı ise aktivistin PKK propagandası yaptığını belirterek soruşturma başlatmıştı. Aktivistin yargılanması dün Münih İdare Mahkemesi’nde görüldü. Savcılık ismi açıklanmayan aktivistin yasaklı semboller açtığını belirterek ceza verilmesini istedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI YETKİLİSİNDEN ÇELİŞKİLİ SAVUNMA

Aynı şekilde “tanık” sıfatıyla mahkemede İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin YPG/YPJ ve PYD bayraklarının neden yasaklandığına ilişkin bir savunma yaptı. Her üç organizasyonun da yasak olmadığını fakat sadece sembollerinin taşınmasının yasak olduğunu belirten yetkiliye mahkeme başkanı araya gelerek “Peki neden PYD yasaklı değil?” şeklinde bir soru yöneltti.

İçişleri Bakanlığı yetkilisi ise bu konuda ayrıntılı bir bilgi vermeyeceğini belirterek “İşin içinde değişik oyunlar var” ifadesini kullanarak yetindi. Yetkili, devamla Münih Güvenlik Konferansı’nı protesto gösterisinin “PKK’nin Almanya’daki yıllık eylem takvimi” içinde yer almadığını, Öcalan posterleri, PKK eksenli konuşmalar ve PKK yasağına yönelik çağrıların olmadığı bir gösteride YPJ bayrağının da tek başına taşınmasının “suç” olmadığını bildirdi.

Bunun üzerine mahkeme davada beraat kararını vererek aktivist hakkında açılan soruşturmanın kapatılmasını istedi. Geçtiğimiz Nisan ayında yine Türk ordusunun Efrîn’e yönelik geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği işgali protesto etmek ve Efrîn halkıyla dayanışama amacıyla 11 Mart 2018 günü Münih’te düzenlenen yürüyüşte PYD bayrağı taşıdığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan bir aktivistin davasında aynı mahkeme yine beraat kararı vermişti.

Ayrıca YPJ bayrağını Facebook hesabında paylaştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan film yapımcısı Uli Bez’in yargılanmasında da Münih İdare Mahkemesi aynı şekilde beraat kararı vermişti. Mahkeme heyeti o kararda YPJ bayrağının paylaşımının yasaklı olan PKK ile bağlantısının ispatlanamadığını belirtmişti.

Konuyla ilgili haber: