Yusuf İba: Tecrit sürdükçe her yer eylem alanı

Kanada’da süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan Yusuf İba: “Ne gerekiyorsa yapacağız. Tecrit devam ettikçe her yer bizim için eylem alanıdır. Bu eylemi Kanada ve Amerika hattında yapıyorum. Bu kıtada eylemlerimizle sesimizi duyuracağız.”

Kanada’nın Toronto kentinde süresiz-dönüşmüsüz açlık grevine giren Yusuf İba’nın eylemi 6. gününde. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevleri Strasbourg, Hewlêr, Galler Türk cezaevlerinin yanı sıra Kanada’da da devam ediyor.

Yusuf İba, Öcalan tecritine yönelik uyarı amaçlı yapılan ilk eylemde 5 gün yerini almıştı. Ağrı’nın Bazid ilçesinden olan İba, Türk devlet mahkemelerinin hakkında verdikleri hapis kararlarından dolayı Kanada’ya sığınan siyasi bir mülteci.

Açlık grevine girmesini tetikleyen nedenlerden birinin de Türk devletinin son 3 yıl içinde Kuzey Kürdistan’a yönelik ağır saldırı ve katliamları olduğunu kaydeden İba; “Topraklarımız üzerinde yaşama şansımız kalmadı. AKP faşizmi, yaşlı, genç, çocuk kadın demeden toplumun her kesimini boğmaya çalışıyor” diyerek bedenin açlığa yatırdı.

TECRİT KIRILANA KADAR

İba, Kürtlerin nerede olursa olsun, özgürlük mücadelesini büyütme kararlığını göstererek, “tecriti kırana dek eylemde olacağım. Eyleme yeni başladım. Türk devleti ve AKP zihniyetinden hiç bir beklentimiz yok” diyor.

Geçen günlerde Mehmet Öcalan’ın ağabeyi Abdullah Öcalan’la yaptıkları aile görüşmesiyle tecritin kırılmadığını söyleyen İba, “Bu çıkış arkadaşlarımızın direnişinin kırılmasına yönelikti. Bu görüşmeden bir hafta önceden eyleme gireceğim kararını almıştım. Önderlikle yapılan görüşmeler devam etseydi böylesi bir eyleme girmeyecektim. Yapılan adaletsizliğin karşısında, Leyla Güven’in yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bu hepimizin talebidir” ifadelerini kullandı.

TECRİT DÜNYAMIZI ZİNDANA ÇEVİRDİ

Açlık grevi eylemcilerin talepleri kabul edilmez ise Kanada’nın başkenti Ottowa’da parlemento önünde eylemini devam edeceğini aktan İba, “Ne gerekiyorsa yapacağız. Taleplerimiz insanidir. Aldığım kararın sonuna kadar arkasında olacağız. Açlık grevi eylemi geçmişte bilindiği üzere sadece cezaevlerinde yapılıyordu. Tecrit devam ettikçe heryer bizim için zindandır. Kürtler dünyanın dört bir yanına  dağılmış ve dosları olmuştur. Bu eylemle seslerinin duyulması ve taleplerini gerçekleşmesini istiyor. Bu eylemler gittikçe kitseleleşiyor. Bu eylemi Kanada ve Amerika hattında yapıyorum. Bu kıtada arkadaşlarımız eylemlerimizle sesimizi duyuracağız.”

KAFAMA SİLAH DAYADILAR!

Kafkas Üniversitesi’nde Din Kültürü Öğretmenliği Bölümünü okuduğu sırada ülkücülerin faşist saldırına uğrayan İba yaşadıklarını şu şekilde ifade etti:  “Taraf tutan okul yönetimi saldırganları aklarken beni iki kere okuldan uzaklaştırdılar. Çeşitli disiplin cezası verip okulu 2 yıl uzatmama sebep oldular. Defalarca gözaltına alındım ve polis şiddetine maruz kaldım. Defalarca evimizi basıp beni ve ailemi yerlere yatırıp darp ettiler. Kafama silah dayadılar. Örgüt üyeliğinden 7 yıl 11 ay ceza verdiler. Dava dosyası şimdi yargıtayda. Kobanê direnişinden polis saldırısına uğradım ve 1 yıl 6 ay hapis cezası aldım. Hakımda açılan 4 dava devam ederken savcı, ‘devlet büyüklerini rahatsız ediyorsun’ diyerek beni tehdit etti.”