Zeynep Kınacı Viyana ve Toulouse’ta anıldı

PKK gerillası Zeynep Kınacı, Dersim’de Türk devlet güçlerine yönelik fedai eyleminin 22’inci yıldönümünde Avusturya’nın başkenti Viyana ve Fransa’nın Toulouse kentinde anıldı.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezinde gerçekleştirilen anma etkinliği özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra PYD Viyana temsilcisi Agirî Kobanê bir konuşma yaptı. “Zilan, özgür Kürt kadınının düşmana neler yapabileceğini gösterdi” diyen Kobanê, Zilan’ın Kürt özgürlük hareketi için bir sembol olduğunu kaydetti.

Zilan'ın direniş çizgisi Arin Mîrxan ve Avesta Xabur'un eylemleriyle devam ettiğini ifade eden Kobanê, “Bu çizginin zafer çizgisi olduğu bilinmelidir” dedi.

Konuşma ardından Zilan’ın yaşamı ve mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Fransa’nın Toulouse kentinde de Demokratik Toplum Merkezi’nde bir toplantı yapılarak, Zilan anıldı. Toplantıda ayrıca 29 Haziran 1925’te idam edilen Kürt önder Şêx Said ve 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta katledilen 33 kişi de anıldı.

Meclis üyesi Osman İbrahim, katliam zihniyetinin bugün de devam ettiğini belirtti. Zilan’ın 1996’daki eyleminin katliamlara karşı da bir yanıt olduğunu kaydeden İbrahim, “Zilan yoldaşın duruşu, sorumluluğu, tavır ve davranışları bizim için birer perspektiftir” dedi.