Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü’nden gasp protestosu

İsviçre’nin Zürih kentinde Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü Komitesi tarafından gerçekleştirilen eylemde AKP/MHP rejiminin Amed, Van ile Mardin belediyelerine kayyum atayarak gasp etmesi protesto edildi.

Zürih Kanton Parlementosu önünde gerçekleştirilen eylemde Zürih Belediyesi encümenleri Yeşiller Partisinden (Grunen) Markus Kunz, Sosyalist Partiden (SP) Marco Denoth ile Alternatif Liste (AL) Milletvekili Andreas Kirstein birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda AKP/MHP faşizmine karşı seçilmişlerin göreve geri getirilmesi ve siyasi tutsakların serbest bırakılması için İsviçre devletinin gerekli adımları atarak Türk devletine yaptırım uygulaması talep edildi.

Eylemde Zürih Belediye Başkanı Corine Mauch’un Amed Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı siyasi tutsak Gültan Kışınak’a yazdığı mektubu okundu.

Zürih-Amed Kardeşlik Köprüsü Komitesi tarafından burada yapılan konuşmada şunlar belirtildi: “Amed, Van ve Mardin belediye başkanları Türk İçişleri Bakanlığı’nın talimatıyla hiçbir gerçeklikle örtüşmeyen öne sürülen yalanlarla hukuk dışı sebeplerle görevden alınmıştır. Bunun yani sıra ev baskınlarında 418 siyasi aktivistle birçok HDP'li siyasetçi de tutuklanmıştır. Biz bu hak gasplarını Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart ayındaki yerel seçimlerinde HDP'nin kazanımlarına karşı intikam olarak değerlendirilmekteyiz.

Türk devletinin Kuzey Kürdistan’daki bu saldırıları aynı zamanda Rojava'ya karşı olası bir saldırı ile bağlantılıdır. Burada faşist rejim tarafından amaçlanan olası bir Rojava saldırısında Kürt halkının sesini susturmaktır.

Biz HDP ile birlikte Haziran 2016'dan bu yana Erdoğan rejiminin ikinci darbesine karşı mücadele ediyoruz. Kuzey Kürdistan'daki insanların demokratik iradesi Türk devleti tarafından da kabul edilmek zorundadır.

Biz görevden alınan belediye başkanlarının tekrar göreve alınmalarını ve bütün siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”