Zürih ve Jura kantonlarından işgale tepki: Harekete geçin!

İsviçre’nin Zürih ve Jura Kanton parlamentoları aldığı kararla, İsviçre’nin Türk işgaline karşı harekete geçmesini talep etti.

İsviçre’nin Zürih ve Jura Kanton parlamentoları Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarını gündemine aldı. Her iki parlamentoda oy birliği ile alınan kararlar doğrultusunda İsviçre Federal Konseyi’nin Türk devletine karşı harekete geçmesi talep edildi.

JURA PARLAMENTOSU

Bağımsız parlamenterler Pauline Queloz ve Raoul Jaeggi öncülüğünde Kuzey Doğu Suriye’nin hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi talebiyle Jura Kanton Parlamentosuna sunulan önerge, milletvekillerince oylandı.

İsviçre Federal Konsey’ine gönderilmek üzere 49 kanton milletvekilin katıldığı oturumda oylamaya sunulan önerge, 44 evet, 5 çekimser oyu ile kabul edildi.

İŞGAL EDİLMEK İSTENİYOR

Kabul edildikten sonra İsviçre Federal Konseye gönderilen önergede, Türk devletinin uluslararası hukuku ihlal ederek, Kuzey Doğu Suriye’ye topraklarını işgal etmek istediği ifade edildi.

Türk devletinin yaptığı hava saldırılarıyla sivilleri hedef aldığına dikkat çekilen önergede, yapılan bombardımanlar sonucu yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesinin yerini terk etmek zorunda kaldığının altı çizildi.

SİVİL KATLİAMLAR HATIRLATILDI

Türk devletinin kimyasal silah kullandığına yönelik ciddi şüphelerin olduğunun belirtildiği önergede, Türk devleti ve ona bağlı çete gruplarının yaptığı sivil katliamlar hatırlatıldı.

“Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgeyi işgal ederek, Türkiye’deki Suriyeli göçmenleri buraya yerleştirip bölgenin demografik yapısını değiştirmek istiyor” ifadelerinin kullanıldığı önergede, şunlar belirtildi: “Erdoğan bu amacına ulaşırsa bölge yeniden bir kaos sürecine girecektir. Türk devletinin bu işgal saldırıları, sadece Kürtleri değil aynı zamanda bölgede yaşayan bütün etnik ve dini azınlıkları hedef alıyor. Bu saldırılar sonucunda DAİŞ’in uyuyan hücreleri yeniden harekete geçmeye başladı.”

UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLSİN

İsviçre Federal Konsey’in Türkiye’ye yaptığı operasyonları durdur çağrısının yeterli olmadığına vurgu yapılan önergede, devamla şunlar ifade edildi: “Jura Kanton milletvekilleri, İsviçre Federal Konsey’den Türk devletinin saldırılarının önüne geçilmesi için Kuzey Doğu Suriye hava sahasının uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için harekete geçmesini talep ediyor.”

ZÜRİH PARLAMENTOSU

Zürih Şehir Parlamentosu da Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yaptığı işgal ve soykırım saldırılarını gündemine aldı. Sosyalist Parti, Alternatif Liste ve Yeşillere mensup bir grup parlamenterin konuya ilişkin hazırladığı önerge, tartışmaya açıldı ve 70 milletvekilinin katıldığı oturumda oylamaya sunuldu.

Oylamanın ardından 69 evet oyuyla kabul edilen önerge, Türk işgaline karşı harekete geçilmesi talebiyle İsviçre Federal Konseyi’ne gönderildi.

SOMUT ADIMLAR ATILMASI TALEP EDİLDİ

Önergede Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik yürüttüğü işgal saldırılarına dikkat çekilerek, bu saldırılar sonucunda yüzlerce insanın katledildiği ve yüz binlercesinin ise yerini terk etmek zorunda kaldığı hatırlatıldı.

İsviçre Federal Konsey’den Türkiye’ye yönelik her türlü savaş malzemesi satışının yasaklanmasının istendiği önergede, Türk devleti ile yürütülen serbest ticaret sözleşmesini askıya alınması talep edildi.

Öte yandan, oturumlar süresince Kürt Kadın Hareketi’ne mensup bir grup kadında parlamentoda yerini alarak, açtıkları pankartlarla Türk devletinin işgal ve soykırım saldırılarına dikkat çekti.