ABD’de 68 milyon yıllık dinozor bulundu

ABD’nin Denver kenti yakınlarında bulunan fosillerin günümüzden 68 milyon yıl öncesine ait Triceratops türü dinozora ait olduğu ortaya çıktı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Colorado eyaletine bağlı Highlands Ranch’da bir inşaat çalışması sırasında bulunan dinozor kemikleri, Denver Museum of Nature & Science adlı müze yetkililerince incelendi. Yapılan araştırmalar sonucunda bulunan fosillerin Triceratops türü dinozorlara ait olduğunu düşünüyor.

Müze yetkililerinden Tyler Lyson, buldukları fosiller üzerinde yaptıkları çalışmaların sürdüğünü ve sonuçlarının henüz netleşmediğini söyledi.

Günümüzden en erken 65 milyon yıl önce nesillerinin tükendiği bilinen Triceratops dinozoru üç boynuzlu ve otobur olarak biliniyor. Triceratops türlerinin gözlerinin üzerinde iki büyük boynuz, burnunun hemen üzerinde de daha küçük bir boynuzu bulunuyordu.

Bilim insanlarına göre bu türün oldukça yavaş hareket etmesi nedeniyle başta Tyrannosaurus türü dev etoburlar olmak üzere diğer dinozor türlerinin hedefi haline geliyordu. 10 metreye kadar uzunluğu olan ve 6 ton ağırlığa ulaşabilen bu türün fosillerine Colorado eyaletinde daha önce de rastlanmıştı. 2003 ve 2017 yıllarında da bu türe ait fosiller bulunmuştu.

Uzmanlar Triceratops türüne ait çok daha fazla fosilin bulunabileceğine dikkat çekiyorlar.

Dinozorların tümüyle yok olduğu tahmin edilen günümüzden 65 milyon yıl öncesine kadar yaşayabilen nadir türlerden olan Triceratopslar, en büyük avcıları olan Tyrannosauruslar ile aynı alanlarda yaşıyorlardı. Bu türün bir diğer özelliği ise kafalarının bazen vücutlarını üçte biri uzunluğuna kadar olabilmesiydi.