Dünya hiç bu kadar sıcak olmamıştı

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), son dört yılın gezegendeki en sıcak dört yıl olduğunu belirterek, uluslararası toplumu sera gazı emisyonlarının azaltılmasına mutlak öncelik vermeye çağırdı.

DMÖ’ye göre 2018 yılı, Dünya’da sanayi öncesi döneme göre ortalama bir derece daha sıcak oldu. Son 20 yıldır her yıl rekor sıcaklıklar yaşanıyor.

Son dört yıl, modern dünyada en sıcak dört yıl olarak kayda geçti. En azından güvenilir meteorolojik verilerin olduğu 1880 yılından bu yana, hiç bu kadar sıcak olmamıştı. Sıcaklığın boyutlarına örnek olarak geçen yılın verileri gösteriliyor. 2018 yılındaki sıcaklık değerleri, 20’inci yüzyıl ortalamasından 0,79 derece daha üste çıktı. Genel olarak küresel ortalama sıcaklık, 1888’den bu yana yaklaşık 1 derece arttı.

Süreklilik gösteren bu ısınmanın çok somut sonuçları oldu: DMÖ 2018’de en az 14 aşırı meteorolojik olay tespit etti. Bu olaylar, milyonlarca kişiyi etkiledi ve 91 milyar dolar hasara yol açtı.

Eş zamanlı olarak verilerini yayınlayan NASA ile Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi de benzer şekilde rekor sıcaklıkların yaşandığını tespit etti. Tüm veriler kalıcı bir ısınmaya doğru gidildiğini gösteriyor.

BM 23 Eylül’de New York’ta iklime ilişkin bir zirve organize edecek. Zirvede özellikle iklim düzensizliklerine karşı mücadele için gerekli tedbirlerin finansmanı üzerinde durulacak.