Mars’a astronot gönderilmesi 2043’te mümkün olabilecek

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA)’nın eski astronotlarından Tom Jones’a göre, Mars’a astronot gönderilmesi için 25 yıllık bir çalışma gerekiyor.

Günümüz teknolojisiyle Dünya’dan 225 milyon kilometre uzaklıktaki Mars’a yolculuk 9 ay sürerken, astronotların maruz kalacağı bazı risklerin aşılabilmesi için büyük bir çalışma gerekiyor.

NASA’nın Mayıs ayında gönderdiği ve 26 Kasım’da kızıl gezegene inmesi beklenen InSight adlı uzay aracının maliyeti 900 milyon doları aşkındı. Tom Jones’a göre, NASA’nın mevcut bütçesiyle 2043 yılına kadar olası risklerin tespiti ve aşılması mümkün olabilecek.

Astronotların uzun yolculuk sonunda kemik atrofisinin yanı sıra birçok sağlık sorunlarıyla karşılaşması söz konusu.

Yine gözlerde özellikle retinaya giden damarların zarar görmesi bekleniyor. Bununla birlikte kemiklerdeki kalsiyum kaybı da riskler arasında sayılıyor.

Astronotların maruz kalacağı bir başka risk ise, aşırı radyasyon olarak ifade ediliyor. Uzmanlar, Mars yolculuğuna çıkacak bir astronotun normal şartlarda tüm görev hayatı boyunca maruz kalacağı radyasyonla karşı karşıya kalacağını hesaplıyor.

Önümüzdeki haftalarda Mars’a inecek InSight adlı uzay aracının yapacağı incelemeler sayesinde astronotların gelecekteki yolculuklarında karşılaşabilecekleri zorlukların nasıl önlenebileceği üzerinde durulacak.

2020 yılında başlatılacak bir başka Mars misyonu ise, kızıl gezegendeki yaşam belirtileri ile yaşanabilirlik ihtimalini inceleyecek.