Mars’ta gizemli metan gazları

Yeniden incelenen Mars Express isimli uzay sondasının verileri, Mars atmosferinde metan gazının varlığını doğruladı.

NASA tarafından yapılan “Mars’ta metan gizemi devam ediyor” başlıklı açıklamada Curiosity uzay aracının geçen hafta sonu tespit ettiği yoğun metan gazının, kaybolduğu bildirildi.

NASA bu durumu “metan gösterişi” olarak adlandırırken New York Times “geğirti” ifadesini kullandı. Ancak Twitter üzerinde bir çok kullanıcı, “gaz çıkarma” ya da alışıldık bir dille “osuruk” olarak adlandırmayı önerdi.

2012 yılından bu yana Mars üzerinde hareket eden Curiosity aracı geçen hafta, yüksek yoğunlukta metan gazı tespit etti. NASA’ya göre bir kaç yıl önce tespit edilen gaz yoğunluğundan üç kat daha yüksek bir içeriğe sahipti.

Keşfin heyecanlandırdığı bilim insanları, hafta sonu yeniden verileri analiz etti. Yoğunluk daha sonra eski haline döndüğü bildirildi.

Mars’taki metan gazının bilim insanlarının dikkatlerini üzerine çekmesi, Dünya’da bu gazın geniş bir şekilde mikroplar tarafından yayılmasından kaynaklanıyor. Eğer Mars’ta hayat varsa, bunun muhtemelen mikro organizmalar biçiminde olduğu sanılıyor. Dünya’daki gibi insan ve inek veya metan gazı çıkaran diğer canlılar gibi bir yaşam kast edilmiyor.

Metan gazı aynı zamanda su ile kayalar arasındaki etkileşim yoluyla da çıkabiliyor. Curiosity robotu, jeolojik ve biyolojik kaynaklar arasındaki farkı tespit edebilecek yetenekte değil.

Bilim insanları, metan gazının Mars atmosferinde nasıl geliştiğini anlamak için çalışmalarını yoğunlaştırmayı öngörüyor.