‘Potansiyel olarak yaşanabilir’ bir gezegen daha bulundu

Uluslararası bir astronom ekibi tarafından yapılan çalışma sonucunda içerisinde en az bir ‘yaşanabilir’ gezegen olan yeni bir güneş sisteminin keşfedildiği duyuruldu.

AFP’ye konuşan İspanyol astrofizikçi Rafael Luque, GJ 357 adı verilen ve sönme aşamasında olan bir yıldızın etrafında dönen üç yeni gezegenin keşfedildiği bilgisini paylaştı. Dünya’dan 31 ışık yılı uzaklıktaki bu sistemin uzaydaki diğer sistemlere oranla oldukça yakın mesafede olduğuna dikkat çekildi.

Kanarya Adaları Astrofizik Enstitüsü üyesi olan Luque, keşfedilen gezegenlerden birinin ‘potansiyel olarak yaşanabilir’ gezegen kategorisinde olduğunu belirtti.

Luque, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından fırlatılan TESS adlı uydu sayesinde keşfedilen yeni güneş sistemindeki gezegenlerden GJ 357d adlı olanın oldukça dikkat çekici olduğunu vurguladı. İspanyol astrofizikçi, diğer iki gezegenin ise halen oldukça sıcak olduğunu söyledi.

DÜNYA’NIN BİR İLA İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE OLABİLİR

Birçok ülkeden astronomların katıldığı araştırma kapsamında GJ 357d’deki kayalık alanların yanı sıra Dünya’ya yakın bir büyüklükte olması ve etrafında döndüğü yıldıza uzaklığının ne çok fazla ne de çok az olması gibi kriterler göze çarpıyor.

Gezegenin yıldızına olan bu uzaklığının sıvı halde bulunması ve bu sayede yaşamın gelişmesi için gerekli olduğunun altı çiziliyor. GJ 357d’nin Dünya’ya eşit veya iki kat büyüklükte olabileceği hesaplanıyor.

EKSİ 53 AMA SERA ETKİSİYLE SIVI HALDE SU OLUŞABİLİR

GJ 357d ile etrafında döndüğü GJ 357 adlı yıldız arasındaki mesafenin Güneş ile Mars gezegeni arasındaki mesafe kadar olduğu anlaşılırken, gezegendeki sıcaklıkların ortalama eksi 53 derece civarında olduğu tahmin ediliyor.

Söz konusu gezegenin ilk bakışta çok soğuk olduğu belirtilirken, olası bir sera etkisi sayesinde yüzeyinin ısınacağı ve bu sayede olası su kaynaklarının sıvı hale geleceği de tahmin ediliyor.

GJ 357d, Dünya’ya yakın mesafede keşfedilen ve yaşam olasılığı olan ilk gezegen değil. 2016 yılında Dünya’nın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi’ne 4 ışık yılı mesafede bulunan bir gezegende de yaşam olasılığı olduğu duyurulmuştu.