İran konsoloslukları önünde protestolar

Avrupa kentlerinde, İran'ın Jîna Emînî’yi katletmesi protesto edildi.

Kürt kadını Jîna (Mehsa) Emînî’nin İran rejiminin “Ahlak polisleri” tarafından gözaltına alarak katledilmesi Londra'daki İran Büyükelçiliği önünde kadınlar tarafından protesto edildi. 

Jiyan Kadın Meclisi öncülüğünde İran Londra Büyükelçiliği önünde bir araya gelen kadınlar, "Kadın düşmanı İran devletinin hayatın her alanında kadınlara işkence etmesi normalleşirken, kadına yönelik insanlık dışı uygulamalar sistemleştirilip meşrulaştırılırken, baskı ve katliamlar arttı" açıklamasında bulundu. 

İran Kadın Platformu ve Londra Kadın Dayanışma Platformu’nun da destek verdiği protesto gösterisinde Jiyan Kadın Meclisi şu açıklamalarda bulunuldu:

"Kadın düşmanı İran rejimi, kadın örgütlerinin parçalanmasından faydalanıyor. Ancak kadınların kazanımları tüm kadınlar için geçerlidir. Bu nedenle, tüm kadınlar örgütlü mücadelenin kazanımlarını savunmalı ve benimsemelidir. Kadınlar gerçekten kendileri için ayağa kalktığında ve kendilerini savunduklarında, yani kadınlar olarak gerçekten birleştiğimizde, güçlüyüz.  

İranlı ve Rojhilatlı kadınları çökmekte olan erkek rejimin saldırıları karşısında birleşmeye, kazanımlarımızı korumak için ortak ve çoğulcu bir örgütlenme kurmaya çağırıyoruz. İran ve Doğu Kürdistan kadınlar tarafından özgürleştirilecektir."  

BRÜKSEL


Belçika'nın başkenti Brüksel'de İran tarafından katledilen Jîna Emînî için bir protesto eylemi düzenlendi.

TJK-E, KJAR ve PJAK öncülüğünde İran konsolosluğu karşısında gerçekleşen eylemede Emînî katledilmesi protesto edildi. TJK-E, KJAR ve PJAK mesajlarının  okunduğu eylemde sık sık ''Jin Jiyan Azadî'' sloganı atıldı. Eyleme katılan kadınlar başlarına bağladıkları siyah hicapları yerlere atarak ateşe verdi.

KIEL

Almanya’nın Kiel kentinde kadınlar Emînî için sokaklardaydı.

Sosyalist Kadınlar Birliği, Kürt Kadın Hareketi,  Alevi Kadın hareketi ve Alman kadın örgütlerinin katıldığı mitinge aralarında Irak'tan gelen kadınların olduğu bine yakın kişi vardı.
Kadınlar, alkışlar eşliğinde saçlarını kesip eşarplarını yere attı.

Sosyalist Kadınlar Birliği adına Almanca yapılan konuşmada şunlar ifade edildi: "Biz Avrupa Sosyalist Kadınlar Birliği olarak genç bir kadın olan Jina'nın katledilmesi karşısında İran’da gerici, politik İslamcı, erkek egemen faşist rejimi lanetliyor ve kınıyoruz.

Kadınların yaşamlarını her gün yeni baskılarla çekilmez hale getiren gerici rejime karşı İran’da kadınların mücadele ve isyanlarının durmayacağını biliyoruz.

İran’da kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların yanında onlarla dayanışma içindeyiz. Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve Jina gibi kadın cinayetlerinde yaşamlarını yitiren kadınların acılarına sessiz kalmayacak,  öfkemizi haykıracak, enternasyonal dayanışmayı sokaklarda göstereceğiz.” 

MÜNİH

Avrupa’nın birçok merkezinde olduğu gibi Münih’te de Sara Kadın Komünü ve FEDA-Kadın öncülüğünde eylem düzenlendi.

İran Konsolosluğu önünde yapılan eyleme 100’den fazla Fars, Türk, Kürt ve Alman kadın katıldı.

Eylemciler, Rojhilat ve İran’da 6 gündür meydanlarda olan kadınların direnişini selamlayarak, “İnsanları zorla cennetinize götüremezsiniz” diye haykırdı.

Almanca, Kürtçe ve Farsça bildirilerin okunduğu eylemde sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Kahrolsun molla rejimi” sloganları atıldı.

LİMASOL

Kıbrıs Kürt Kadın İnisiyatifi öncülüğünde İran ahlak polisleri tarafından katledilen Jîna Emînî için, Kıbrıs'ın Limasol kentinin en işlek sahili olan Moloz Park’ta kadınlar bir araya geldi.

Jîna Emînî'nin resminin yer aldığı büyük bir pankart ve erkek egemen zihniyetini ifade eden dövizler açan kadınlar, İran devletini protesto etti. Ayrıca eylemde erkek egemen zihniyetini ifade eden ve İran rejiminin katlettiği Jîna Emînî için yapılan protesto eylemlerinde kadınlara yönelik yapılan tutuklamalar ve işkenceleri anlatan yüzlerce bildiri dağıtıldı.
Eylemde Kürt kadınların yanı sıra İranlı kadınlar da yer aldı. Eylem Kıbrıslı kadınlar ile turistlerin  ilgisini çekti. Sık sık "Jin, jiyan, azadî" sloganları atan kadınlar, erkek egemen zihniyetine  başkaldıran tüm kadınları selamladı.

Eylem, İnisiyatif’in hazırladığı basın metninin Kürtçe ve Rumca okunması ardından atılan sloganlarla son buldu.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde Duisburg Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin çağrısıyla Kürt, Fars ve Alman kadınlar, saat 17:00’da Duisburg Forum önünde Doğu Kürdistanlı Jîna Emînî’nin İran ahlak polisleri tarafından ve Azerbaycan ordusu tarafından da Ermeni kadın savaşçı Anush Abetyan’ın işkence ile katledilmesini bir miting ile protesto etti.

Kadın düşmanı devletlerin zoru, işkencesi, baskısı sonucu hayatını kaybeden tüm kadınların anıldığı eylemde, kadın katliamlarına karşı tüm kadınları bulundukları alanlarda mücadeleyi yükseltme, Jîna Emînî, Anush Abetyan ve son olarak Almanya’nın Oldenburg şehrinde eski eşi tarafından katledilen Cansu Kara’nın sesi olma çağrıları yapıldı.

İdeolojisini cinsiyetçilik, dincilik, mezhepçilik, milliyetçilik ve egemenlikten alan kadın düşmanı faşist devletlerin kadın kırım politikaları kadınları katletmeye, sömürmeye, yerinden yurdundan etmeye, işsiz, aşsız bırakmaya, kimyasal silah kullanımına kadar her türlü çirkin argümanla imha saldırılarına devam ettiğini vurgulayan eylemciler, bütün kadınları ortak mücadele ve öz savunma ekseninde direnişe çağırdı.

İşgale, sömürgeciliğe, erkek egemen politikalara karşı direnişi büyüterek kadın yaşamının değerli olduğunu, kadınların örgütlenerek güç olduğunu, tek çözüm yolunun ortak ve örgütlü direniş olduğunu belirten kadınlar, ancak bununla faşizmin, cinsiyetçiliğin pervasızca saldırılarının durdurulabileceğini belirtti.

Sık sık “Jin, jiyan, azadî“ sloganlarının atıldığı eylemde, kadınlar ataerkil devlet düzeni ve kamuoyunun dört parça Kürdistan ve Ortadoğu özelinde dünyanın birçok yerinde uygulanan toplum ve kadın kırım politikalarına karşı sessizliğini ‘ses çıkartma eylemi’ ile de protesto etti.
Kürt Kadın Barış Bürosu- Ceni tarafından hazırlanan Almanca bildirinin de okunduğu eylemde, “Kadını özgürleşmeyen toplum da özgürleşemez, gerçekliğinden hareketle kadının özgür olmadığı bir dünya da yaşanılır olamaz” vurgusu yapıldı.

Interkulturelle Assistententes, Revolutionären Frauen aus dem Iran, Duisburg Zora ve Duisburg stellt sich quer kadın grupları adına da birer konuşma yapıldı. Konuşmalarda her türden gericiliğe, kadın ve toplum kırım politikalarına, işgal, asimilasyon ve soykırım politikalarına karşı ortak mücadele ve ortak akılla mücadelelerini sürdüreceklerini belirten eylemciler, bütün kadınları ve toplumu direnişe çağırdı.

Kadınlar, Rojhilat Kürdistanı ve İran’da gelişen direniş eylemlerini eşarp yakma eylemi ile selamladı.

ATİNA

Kürdistan Kültür Derneği ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ), Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan Lavrio Kasabası'nda İran rejim güçleri tarafından katledilen Jina Emini'nin katledilmesini gerçekleştirdikleri yürüyüş ile protesto etti.

Lavrio Kampında bir araya gelen çok sayıda halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan posterleri,PKK flamaları ve Jîna Emînî'nin resimleri ile "Jin, riyan, azadî", "Bijî berxwedana Rojhilat" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti.

Kasaba içerisinde devam eden yürüyüş Lavrio Meydanı'nda son buldu. Kasaba halkı da yürüyüş boyunca alkışlarla kitleye destek verdi.

Yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, faşist İran rejimine karşı süren direniş selamlanarak Kürt halkının mücadelesinin bütün Ortadoğu halklarına ilham kaynağı olduğu belirtildi. Açıklamada, 4 parça Kürdistan'da süren direnişin özgürlüğün garantisi olduğu ifade edilerek, zafere kadar direniş mesajı verildi.