Özgürlük Mücadelesi’nin 35 yıllık emektarı Ömer Çağer Amed'e uğurlandı

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin 35 yıllık emektarı Ömer Çağer, Almanya’nın Göttingen kentinde hayatını kaybetti. Çağer, Kassel’de düzenlenen tören ardından defin için memleketi Amed’e uğurlandı.

“Hoca” lakabıyla tanınan Mardinli Ömer Çağer, yaşamını özgürlük mücadelesine adamış bir isim. 1952 Mardin doğumlu Çağer’in ağabeyi 12 Eylül darbesi ardından tutuklanır. O dönem Arabistan’a giden 6 çocuk babası Çağer, orada özgürlük mücadelesine katılır. Bekaa Vadisi’nde kalan, uluslararası komplo ardından Kürdistan dağlarında ve Medya Savunma Alanları'nda kalan Çağer, ağırlaşan sağlık sorunları nedeniyle Avrupa’ya gelir. Ciddi sağlık sorunlarına rağmen çalışmalarını sürdüren Çağer, son 4 yıldır Göttingen Hastanesi’nde tedavi görüyordu. Hastalığı ağırlaşan Çağer, 22 Ocak’ta yaşamını yitirdi.

Çağer için 23 Ocak’ta Kassel’e bağlı Lohfelden kasabasında bir tören düzenlendi. PKK bayrağına sarılı tabut “Ez şehidim” parçasıyla salona girerken sık sık “Şehid namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı.

Kızı Enise Şirin törende yaptığı konuşmada, “Bütün yoldaşları onun yanında duruyor, bütün sevdikleri burada,  hepiminiz başım gözüm üstüne geldiniz” dedi. Babalarıyla çok az yaşadıklarını belirten Şirin, “O bizi duruşula çok etkiledi. Onunla gurur duyuyorum. Üzerime düşen görev çok ağırdır fakat söz veriyorum onun izinde olacağım ve layık olmaya çalışacağım” dedi.

KOMAV adına Şengê Kahraman, “Şehid Ömer Çağer’i saygı ile anıyorum. Şehitleri uğurlamak zordur ancak  Rêber Apo'nun dediği gibi mücadeleyi büyütmek şehitlere sahip çıkmak demektir” diye konuştu.

TJK-E aktivisti Nupel Munzur ise “Yoldaşımız için Kürt kültürü çok önemliydi. Yaşamı seven, elini attığı şeyde başaran, en önemlisi de içinde bulunduğu mücadeleyi başarılarıyla ilerletmesini seven biriydi. 35 yıllık emeğini unutmayıp sonuna kadar o ve onun gibi özgürlük kahramanlarımızın sözünü yerine getireceğiz” dedi.

KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, “Örnek bir duruşa sahipti, Rêber Apo’nun felsefesini özenle kavramış görevini titizlikle yerine getirmiş bir savaşçıydı” diye belirtti.  CÎK Başkanı Hafız Turhalı “Kürdistan topraklarını korumak için Heval Xoca 35 yılını verdi. Şehit olmanın tüm kriterlerini yerine getirmiştir. Bizim için şehittir” dedi.  Dini vecibelerden sonra tabutun üzerine kırmızı karanfiller bırakılırken, salonda bulunanlar aileye başsağlığı dilendi.

Çağer, “Şehid namirin” sloganıyla defin için memleketi Amed-Yeniköy’e uğurlandı.