Avusturyalı şirket Türk SİHA’lara motor üretmeyecek

Avusturyalı Rotax şirketi Türk devletinin SİHA’ları için artık motor üretmeyeceğini açıkladı. Rotax, İtalya ve Kanadalı şirketler üzerinden Türkiye’ye uygulanan silah ambargosunu yıllardır deliyordu.

Erdoğan rejiminin yandaş ve aile şirketleri tarafından üretilen Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) şimdiye kadar Kürdistan’ın kuzey, güney ve batı parçalarında yüzlerce Kürdü katletti. Batılı ülkeler ise hem Türk devletinin bu katliamlarına sessiz kaldılar, hem de SİHA’lar araç/gereçler üreterek kar elde ettiler.

Kürdistan’ın ardından Libya’daki iç savaşta kullanılan bu SİHA’larla Karabağ’da Ermenistan’a ait hedeflere yönelik saldırılar gerçekleştirildiği tespit edilmişti. Karabağ’daki savaşla birlikte İHA ve SİHA’lar konusunda Türk devletiyle yaptıkları ticaret ayyuka çıkan batılı firmalar ise peş peşe Erdoğan rejimiyle işbirliğini durdurma kararı alıyorlar.

Türk devleti için insansız hava araçları tasarlayan ve üreten Kanada merkezli Bombardier Recreational Products-BRP (Bombardier Eğlence Ürünleri) adlı şirketin Ankara ile ticaretini askıya almasının ardından, küçük ve orta ölçekli uçaklar için motor üreten Avusturyalı şirket Rotax da benzer bir karar aldı.

SİHA’LARIN KATLİAMLARINA YILLARCA GÖZ YUMDULAR

Rotax’in “kullanım alanı belli olmayan” ülkelere teslimatı durdurduğuna dair çıkan batı basınında çıkan bilgiler, Avusturya’nın günlük gazetelerinden Der Standart’a konuşan şirketin bir sözcü tarafından da doğrulandı. Buna göre Türkiye’nin yanı sıra İran’a da Rotax’ın ürettiği dört silindirli motorlar hiçbir şekilde satılması yönünde kararı alındı. Zira İran’ın “Şahit 129" adlı insansız hava araçları da bu motorlar sayesinde uçabiliyor.

Zaten Rotax, 2016 yılında Avusturya üretimi silahların Kürdistan’da sivillere karşı kullanılmasının ardından Türk devletine uyguladığı silah ambargosunu delmek için ürettiği motorları önce İtalya’ya sattığı, oradan da Kanadalı şirket BRP’ye verildiği ortaya çıktı. BRP’nin ise bu motorları Türk devleti için üretilen SİHA’ların TB2 modellerine monte ediyordu. Böylelikle “Sivil kullanım için üretim yapıyoruz” diyen Avusturyalı şirket Türk devletinin SİHA ile işlediği suçlar karşısında kendisini 2013 yılından bu yana aklamaya çalıştı.

Fakat Karabağ’daki savaşın ardından, geçtiğimiz haftalarda Kanada hükümeti ülkesinde üretilen insansız hava aracı ve silahlı insansız hava araçları teknolojilerinin Türkiye’ye ihracat izinlerini askıya aldı. BRB şirketi de bu kararı uygulayacağını açıklayınca, Avusturyalı şirketin de benzer bir karar almak zorunda kaldığı ifade ediliyor.

Bu arada Avusturya’daki muhalefet partileri ve savaş karşıtı kuruluşlar da bir daha benzer şekilde silah ambargolarının delinmemesi için şirketlerin daha fazla denetime tabii tutulması yönünde Viyana hükümetine çağrıda bulunuyorlar. Çünkü yasal boşluklardan yararlanan şirketlerin -İran ve Türkiye örneğinde olduğu gibi- silah ambargolarını askeri araç/gereçleri “sivil amaçlı” kisvesi altında veya ikinci bir ülke üzerinden delebildiklerine dikkat çekiliyor.

AVUSTURYA’NIN SİLAHLARIYLA KÜRTLER KATLEDİLDİ

Yeşiller Partisi tarafından gündeme getirilen ve diğer 6 parti tarafından kabul edilen Türkiye’ye silah ambargosu uygulanması yönündeki tasarı 2016 yılının Kasım ayında Avusturya Parlamentosu’nda oy birliğiyle kabul edilmişti. Çünkü hem muhalefet hem dav kamuoyu Avusturya’nın Türk devletinin suçlarına ortak olmasını istemiyordu.

Avusturya, Türkiye silah pazarına 2008 yılında Glock ve Steyr marka silahlarıyla girmişti. Bu tarihten itibaren her iki ülke arasında silah ticareti artarken, 2011-2012 yıllarında Türkiye’ye satılan 600 adet keskin nişancı Steyr SSG tipi silahla Kürdistan’da siviller katledilmeye başlandı. Özellikle Kuzey Kürdistan’daki 2015 yılının ortalarından itibaren öz yönetimlerini ilan eden kent ve ilçelerdeki direnişin bastırılmasında bu silahlar önemli bir rol oynamıştı.