Belçika Yargıtayı PKK kararını açıklayacak!

Belçika’da PKK’nin yürüttüğü mücadelenin silahlı çatışma olarak değerlendirildiği Mart 2019'daki İstinaf Mahkemesi'nin kararlarına ilişkin temyiz davası görüldü. Yargıtay'ın kararını açıklaması bekleniyor.

Türk devletinin avukatları ve bir savcının temyize götürdüğü PKK davası Yargıtay’da bugün görüldü.

Yargıtay'da bir önceki duruşma 14 Ocak günü görülmüş ve Türk tarafı savunma yapmak için süre istemişti.

Yargıtay savcısı ilk duruşmada verdiği mütalaada İstinaf Mahkemesi’nin PKK davasına aldığı kararın yerinde olduğunu belirterek, onaylanması yönünde kanaat belirtmişti.

İkinci duruşmada, Yargıtay savcısı söz almadı. Davaya yakın kaynaklara göre, savcının söz almaması bir önceki duruşmadaki tutumunu sürdürdüğü anlamına geliyor.

Davada Kürt tarafının avukatı Jan Fermon, ANF’ye yaptığı açıklamada Yargıtay’ın gün içinde kararını verebileceğini belirtti. Karar bugün açıklanmazsa, bir sonraki haftayı beklemek gerektiği ifade edildi.

FEDERAL SAVCININ TALEBİ

Duruşmada ayrıca federal savcı, Yargıtay’dan Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı’na bir soru göndermesini istedi.

Fermon’a göre federal savcı, Adalet Divanı’nın çatışmalı durumlara ilişkin yorumunun muğlak olduğunu savunarak, iç hukukta nasıl yorumlanması gerektiğinin sorulmasını talep etti.

Kasım 2018’de Lüksemburg’daki Avrupa Adalet Divanı aldığı bir kararda 2014-2017 arasında PKK’nin terörist örgütler listesine alınması için sunulan argümanları yetersiz bularak, listeyi iptal emişti. Bu karara AB adına İngiltere itiraz etmiş ve 2018 listesine PKK otomatik olarak yeniden alınmıştı. Liste için argümanlar değişmezken, Mart 2019’da Kürt tarafı, yeni listeye karşı da başvuruda bulunmuştu.

Yargıtay’ın federal savcının talebini dikkate alıp almayacağı henüz bilinmiyor. Belçika mahkemeleri son yıllarda, PKK lehine beş karar almıştı.

BELÇİKA’DAKİ DAVANIN GEÇMİŞİ

En son, İstinaf Mahkemesi 8 Mart 2019’da, iki ayrı davaya ilişkin karar verdi. Her ikisinde de, PKK üyesi olduklarından şüphe edilen kişi veya kurumların Belçika mahkemelerinde “terörist bir grubun faaliyetlerine katılmaktan yargılanamayacağına” hükmedildi. Mahkeme, PKK’yi “uluslararası olmayan” uzun süreli bir çatışmaya dahil olmuş, “devlet olmayan silahlı bir güç” olarak değerlendirerek, Belçika anti-terör yasasının bu tür bir vakada işletilemeyeceğini belirtti. Türk devleti ve Belçika Federal Savcılığı, önceki kararlara karşı yaptıkları itirazlar gibi, İstinaf Mahkemesi’nin kararını 20 Mart 2019’da Yargıtay’da temyize götürdü.

Brüksel’deki dava, 2006’da başlayan bir soruşturma kapsamında açılmıştı. Gerçek ve tüzel kişilerden oluşan toplam 37 kişi ve kurum yargılama konusu olmuştu. Bunlar arasında iki Kürt medyası ve 9 Ocak 2013’te Paris’te katledilen üç kadın devrimciden biri olan Fidan Doğan (Rojbin) da vardı.

Bu davanın yanı sıra, aynı dönemde Faysal Çolak isimli başka bir Kürde de dava açılmıştı. Çolak, Belçika’dan bazı teknik malzemeleri Güney Kürdistan’a götürerek PKK’ye vermekle suçlanıyordu. Bir süre cezaevinde de kalan Çolak için ayrı heyetler tarafından iki mahkeme kararı çıkmıştı. Sonuncusu, 8 Mart 2019’da ana davayla birlikte açıklandı. Mahkeme, PKK’nin terör örgütü olarak değerlendirilemeyeceğini ve Çolak’ın da bu çerçevede yargılama konusu olamayacağına hükmetti.