Türk devletinin istediği YPG/YPJ davasına Alman mahkemesinden ret

Türk devletinin talebiyle Kürt aktivist Ciwan Çewlik hakkında açılan davada Hannover mahkemesi, YPG/YPJ flamalarının taşınması ve propaganda yapılmasında suç olmadığına karar verdi.

Uzun yıllardır Almanya’da siyasi ve sanatsal çalışmalar yürüten Kürt aktivisti Ciwan Çewlik’in 20 Temmuz 2019 günü YPG/YPJ’nin verdiği direnişe destek vermek ve Rojava Devrimi’nin yıl dönümünü kutlamak için gerçekleşen bir eylemde sahne aldığı için Türk Adalet Bakanlığı bir soruşturma açmıştı.

Türkiye’nin talebiyle Almanya’da da Hannover kentinde bulunan Eyalet Yüksek Mahkemesi, sanatçı Ciwan Çewlik hakkında dava açtı. Bugün Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen davada Ciwan Çewlik hakim karşısına çıktı.

Davada ilk olarak söz alan Çewlik’in avukat Dündar Kelloğlu, daha önce Alman mahkemelerinin YPG/YPJ için verdiği kararları hatırlatarak ortada herhangi bir “suç” durumunun olmadığını ve Türkiye’nin başvurusunun ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti.

'ALMANYA TÜRK DEVLETİNİN BASKISINDAN KURTULMALI'

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, davada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını belirtti. Mahkemenin kararını olumlu bulan ve benzer davaların açılmaması konusunda beklentilerini dile getiren avukat Kelleoğlu “Almanya'da yaşayan mülteciler hakkında Türkiye'nin idari veya hukuki olmayan baskılarından kurtulması ve bu tiyatroya ortak olmaması konusunda net olması gerekir” diye konuştu.

Kararın ardından ANF’ye konuşan Ciwan Çewlik de YPG/YPJ ve Rojava Devrimi için sahne almaya ve türkü söylemeye devam edeceğini, bu konuda hiçbir güçten korkmadığını bildirdi. Çewlik “Biz haklıyız ve her zaman haksızlığa karşı duracağız, bizi korkutamaz ve yıldıramazsınız" diye konuştu.

MAHKEMELER: 2017’DEKİ GENELGE YASA DIŞI

Alman İçişleri Bakanlığı, 2 Mart 2017 tarihli bir genelgeyle aralarında PYD, YPG/YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterinin de bulunduğu Kürt Özgürlük Hareketi’ne ait birçok sembolü yasaklamıştı.

Almanya’daki 16 eyalet yönetimine gönderilen genelgenin ardından ülkede yaşayan Kürtlere karşı yürütülen kriminalisazyon siyaseti yeni bir ivme kazanmıştı. Özellikle de Bavyera Eyaleti’nde genelge gerekçe yapılarak Kürt ve Alman aktivistlerin evlerine baskınlar düzenlemişti. Ancak Almanya’daki birçok kentindeki yerel mahkeme, YPG/YPJ ve PYD bayraklarının suç olmadığına karar vermişti.