HPG Herekol şehitlerini andı

HPG BİM, 28 Eylül 2020 günü Herekol’da şehit düşen, Deniz Pir kod adlı Ayşe Turgut, Hevidar Eriş kod adlı Rojda Hemo, Kedkar Bagok kod adlı Robin Bakır ve Mahsum Welat kod adlı Abdullah Koçak’ı andı.

Yazılı bir açıklama yapan HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) şunları belirtti: “28 Eylül 2020 günü işgalci Türk ordusu Siirt’in Herekol alanına bağlı Derye Doğana, Herekol yamaçları ve Şehit Zelal bölgelerine savaş uçaklarıyla yoğun bir şekilde bombaladıktan sonra bu alanlara indirmeler yaparak bir işgal operasyonu başlatmıştır. Yaşanan çatışma ve bombardımanlar sonucu Deniz, Hevidar, Kedkar, Mahsun ve Zınar yoldaşlarımız şehitler kervanına katılmışlardır. Zınar yoldaşımızın ayrıntılı kimlik bilgileri daha sonra kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Deniz Pir
Adı Soyadı: Ayşe Turgut
Doğum Yeri: Van
Anne - Baba Adı: Lütfiye - Edip
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Eylül 2020 / Herekol

 

Kod Adı: Hevidar Eriş
Adı Soyadı: Rojda Hemo
Doğum Yeri: Kobani
Anne - Baba Adı: Naile – Xelil
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Eylül 2020 / Herekol

 

Kod Adı: Kedkar Bagok
Adı Soyadı: Robin Bakır
Doğum Yeri: Adana
Anne - Baba Adı: Rabia – Nusret
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Eylül 2020 / Herekol

 

Kod Adı: Mahsum Welat
Adı Soyadı: Abdullah Koçak
Doğum Yeri: Siirt
Anne - Baba Adı: Meryem – Mehmet Ali
Şehadet Tarihi ve Yeri: 28 Eylül 2020 / Herekol

 

DENİZ YOLDAŞIN KÜÇÜK YAŞLARDAN İTİBAREN PKK’YE SEMPATİSİ GELİŞTİ

Deniz yoldaşımız 1990 yılında Colemerg’de yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Yakın akrabalarının Kürdistan Özgürlük Mücadelesi içerisinde yer alması Deniz yoldaşımızda küçük yaşlarından itibaren Partimiz PKK’ye karşı bir sempatinin gelişmesine neden olmuştur. Yine yaşadığı Colemerg ve Van alanlarında bulunan muhteşem dağ silsileleri de her zaman Deniz yoldaşımızda hayranlık uyandırarak, büyük bir tutkuyla Dağ’a bağlanmasına neden olmuştur. Bir dönem Gençlik çalışmalarında yer alan Deniz yoldaşımız Önder APO başta olmak üzere Türkiye Devrimci Önderlerini tanımaya başlamış ve bu Önderlerin devrimci özelliklerinden yoğun bir şekilde etkilenmiştir.  

Faşist Türk Devleti 2007-2008 yıllarında büyük propagandalar eşliğinde Hareketimizi tasfiye etmek için yoğun bir şekilde saldırı geliştirmiş, bu saldırılar karşısında Kürdistan Özgürlük Gerillası fedai çizgide direnmiş ve Faşist Türk Devletinin bu saldırılarını boşa çıkarmıştır. Bu süreçlerde gelişen fedailik çizgisi Deniz yoldaşımızda derin izler bırakarak gerilla saflarına katılmasındaki en temel etken olmuştur. Gerillaya katıldıktan sonra Önder Apo’nun Kadın Özgürlük İdeolojisini anlama ve bu temelde yaşama noktasında büyük bir arayış içerisine giren Deniz yoldaşımız, Önder Apo’yu anladıkça kişiliğinde büyük devrimler yaratmış, yarattığı her devrim onu fedailik çizgisine katılmaya daha da yakınlaştırmıştır. Deniz yoldaşımız Partileşmeyi ve ideolojik derinleşmeyi kendisi için en önemli mücadele alanı olarak belirlemiştir.

Kürdistan’ın birçok alanında gerillacılık yapan Deniz yoldaşımızın en büyük hayali Dersim dağlarında gerillacılık yapmaktı. Fakat ihtiyaç temelinde görevlendirildiği Botan alanında da her zaman olduğu gibi büyük bir disiplin ve kararlılıkla öncü bir militan olarak devrim çalışmalarına katılmıştır. Botan alanında bir kadın gerilla komutanı olarak dönem görev ve sorumluluklarına uygun bir katılımın ve duruşun sahibi olan Deniz yoldaşımız, Botan’da kadın öncülüğünün simgelerinden biri olmayı başarmıştır.

 

HÊVİDAR YOLDAŞ KADIN KENTİ KOBANÊ’DEN GERİLLAYA KATILDI

 

Hêvidar yoldaşımız, tarihi direnişinden sonra ‘Kadın Kenti’ olarak anılan Kobanê’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı Kürdistan Özgürlük Hareketini küçük yaşlarından itibaren tanıyan Hêvidar yoldaşımız, Rojava Devrimiyle beraber Önder Apo ve PKK gerçekliğini daha iyi kavrayarak gerilla saflarına katılmıştır.

Hêvidar yoldaşımız, ailesinden aldığı terbiyeyi PKK’nin kültür ve ahlakıyla yoğurarak Özgürlük Gerillasının temel değerlerinden olan dürüstlüğün ve sadeliğin simgesi olmuştur. Aynı zamanda yoldaşlarına büyük bir sevgi ile bağlı olan Hêvidar yoldaşımız, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarının sevgisini ve sempatisini de kazanmasını bilmiştir. Dönemin askeri çizgisinin zaferi sağlaması noktasında önemli bir yoğunlaşma süreci yaşayan Hêvidar yoldaşımız, bu yoğunlaşmasını pratikleştirmek için gerilla mücadelemizin kıblesi olan Botan alanına yüzünü dönmüştür. Kobanêli bir kadın gerilla olarak en büyük hayalinin yurtsever Kuzey Kürdistan halkı ile buluşmak olduğunu sürekli dillendiren Hêvidar yoldaşımız bu hayaline kavuşmanın verdiği coşku ve moralle öncü bir militan olarak dönemin tüm görev ve sorumluluklarını bilincine varmış ve bunları yerine getirmek için yoğun bir emek ve çabanın sahibi olmuştur.

KEDKAR YOLDAŞ İNKAR VE YOK ETME UYGULAMALARINA KARŞI BÜYÜK BEDELLER ÖDEYENLERDEN

 

Aslen Mardinli olan Kedkar yoldaşımız, direnişçi ve yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Geleneklerinden vazgeçmediği ve tüm inkar ve yok etme uygulamalarına karşı direndikleri için büyük bedeller ödeyen bir aile ferdi olan Kedkar yoldaşımız, kendisine miras kalmış direniş kültürüyle şekillenmiştir. Türkiye metropollerinde büyümesine ve faşist Türk devletin tüm uygulamalarına rağmen Kürt halkın özgürlüğünden ve bunun direnişinden vazgeçmemiştir. Kutsal bir amaç uğruna büyük bir direniş verilmesi gerektiğinin bilincinde olan Kedkar yoldaşımız, yönünü gerilla saflarına vermiş ve soluk soluğa çetin bir mücadele içerisine girmiştir. Aldığı direniş kültürüyle Önder Apo’nun felsefesini pekiştirerek kısa sürede yetkin ve emeğiyle bilinen bir yoldaşımız olmuştur. Kürdistan’ın birçok alanında görevler üstlenmiş ve her zaman kuzey Kürdistan’da direniş cephesinde yer almak için büyük çaba sahibi olmuştur. Kedkar yoldaşımızın destansı devrim yürüyüşünde her anını direnişle, emekle somutlaştırarak Apocu fedai militan geçekliğine ulaşmıştır. Kahraman yoldaşımız direnişi ve destansı mücadelesiyle her zaman emeğin ve Apocu militan kişiliğin sembolü olacak ve özgürlük mücadelemize ilham kaynağı olacaktır.

MAHSUM YOLDAŞ, MÜTEVAZİ, EMEKÇİ VE MORAL KAYNAĞIYDI

Mahsum yoldaşımız Siirt’te yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Botan’ın direnişçi ve kültürüne bağlı bir ortamda şekillenmiştir. Kürt halkın özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşması ve işgale son vermenin tek yolu zorlu bir mücadeleyle mümkün olacağını bilince çıkaran Mahsum yoldaşımız, Kürt halkın özgürlük mücadelesi ancak gerilla direnişiyle zafere ulaşacağı gereceğini görerek yönünü Kürdistan dağlarına vermiştir. Önder Apo’nun ideolojisi ve felsefesinde derinleşen Mahsum yoldaşımız mütevazı, emekçi ve içtenliğiyle her zaman yoldaşları arasında moral kaynağı olmuştur. Birçok gerilla alanında farklı görevler üstlenmiş ve her zaman görevlerini büyük bir başarıyla tamamlamayı esas almış, söylemiyle ve pratiğiyle sorumluluk ve görev bilincini ortaya koymuştur. Mahsum yoldaşımızın mücadele tarzı ve Apocu fedai militan kişiliğiyle zafere giden mücadelemize perspektif olacaktır.

Başta kahraman şehit yoldaşlarımızın değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Kürdistan halkın başsağlığı diliyor ve kahraman yoldaşlarımızın anılarını mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü yineliyoruz.”