Kürt ‘Anne açım’ demesin

Almanya’da 129b’den yargılanan Kürt tutsaklar, Türk devletinin hukuksuzluklarını aratmayacak suçlamalara maruz kalıyor.

Alman Ceza Kanunu’nun 129/b maddesinden yargılanan Kürt tutsaklar Mazlum Dora ve Merdan K.’nın davası devam ediyor. Tutsaklar mahkemeye kelepçe ile getirilirken, duruşmaya gelen ziyaretçiler ise sıkı bir aramadan geçirildi. 

TECRİDE DİKKAT ÇEKMEK SUÇ

Eylül 2021’den bu yana Almanya’nın Stuttgart kentindeki Stammheim Cezaevi’nde tutuklu bulunan Merdan K.’nın 23. duruşması dün Stammheim Mahkemesi’nde görüldü. Alman Ceza Kanunu’nun 129/b maddesinden yargılanan Merdan K. ‘PKK’ye üye olmak’ ve ‘PKK’nin gençlik kadrosu olmak’la suçlanıyor. Merdan K.’ya yöneltilen suçlamalar arasında her yıl Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekmek için yapılan geleneksel Uzun Yürüyüş’e katılmak ve organize etmek de var.

PROTESTO HAKKI DA

Merdan K.’nın son duruşmasında Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Mayıs 2021’de Berlin’e yaptığı ziyarete karşı yapılan protesto görüntüleri de mahkeme heyetine sunuldu. Ayrıca ANF’de çıkan basın açıklaması haberleri gösterilerek Merdan K.’nın bu eylemlere katılmasının suç olduğu ileri sürüldü. Suç delili olarak sunulan görüntüler arasında Berlin’de 3 Ağustos tarihinde DAİŞ’in faili olduğu Şengal Soykırımı’nı protesto etmek için yapılan gösterinin görüntüleri de vardı. 

ANNESİNE ‘AÇIZ’ DEMİŞ

Duruşmada ayrıca Merdan K.’nın ailesiyle yaptığı özel görüşmeler de dinletildi. Merdan K.’nın annesi ile yaptığı bir telefon görüşmesinde “Ben arkadaşlarımla geliyorum. Çok açız, yemek var mı? Arka bahçenin kapısını aç” demesi de ‘örgütsel faaliyet’ şüphesi uyandırdığı savunularak dosyaya konulmuş. Merdan K.’nın bir sonraki duruşması ise 9 Ağustos’ta devam edecek.

MAZLUM DORA’YA DA AYNI SUÇLAMALAR

15 aydır yargılaması devam eden Kürdistanlı sanatçı Mazlum Dora’nın duruşması da Stammheim Mahkemesi’nde 3 Ağustos Çarşamba günü görüldü. 

Duruşmada, Türkiye havuz medyasında PKK’nin yaptığı eylemlere dair çıkan haberler gösterilerek, suç delili sayıldı. Ayrıca Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi’nin (KCDK-E) Türk devletinin Kürdistan’da yaptığı katliamlara karşı yaptığı eylemler de yeni suç delili olarak gösterildi.

Ayrıca Almanya’da başta Düsseldorf gibi birçok merkezde izinli yapılan gösterileri içeren bir koli dosya da incelemesi için Dora’ya verildi.

KÜRT KIYAFETİ SAKINCALI

Dora’nın 2 yıl önce klip çekimi giydiği ulusal kıyafetlerin suç sayılması da tepki çekti. Savunma avukatları “Bu kıyafet Kürtlerin ulusal kıyafetidir, suç teşkil etmez” diyerek buna itiraz etti. Ancak savcılık itirazı reddetti. 

MEKTUPLARINA EL KONULDU

Ayrıca Dora’nın cezaevinden gönderdiği mektuplara da mahkeme heyeti tarafından el konulmuş. Dora’nın bir sonraki duruşması ise 31 Ağustos’ta görülecek.

HALEN 9 KÜRT TUTSAK  

Alman cezaevlerinde halihazırda 9 Kürt aktivist politik gerekçelerle tutuklu. Bu tutsaklardan Gökmen Ç. ve Veysel S'nin davaları sona erdi. İki tutsak, 2 ila 4 yıl arasında hapis cezasına mahkum edildiler. 

Mazlum Dora, Mirza B., Merdan K. ve Abdullah Öcalan’ın, yargılamaları devam ederken, Ali Ö., Ali E., Özgür A.’nın duruşmaları ise henüz başlamadı. 

2 yıl 7 ay tutuklu kalan Kürt siyasetçi Mustafa Çelik, geçtiğimiz günlerde Bremen Cezaevi’nden tahliye edilmişti. Çelik, 5 yıl boyunca denetimde tutulacak.