Sıra Sparta savaş tarzını yürütmede!

Cenga Heftanin’de toprağa ilk serpilenler direnişin hattını belirlediler. Zaferin nasıl geleceğini herkese gösterdiler. Cenga Heftanin bir ayını dolduruyor. Ve yeni başlıyor. İşte sıra Sparta savaş tarzını yürütmede.

23 Ağustos 2019 tarihinde başladı Cenga Heftanin. Ve en son büyük bir operasyonla 16 Haziran 2020'de Heftanin’e saldırdı işgalci Türk ordusu. O günden bugüne gerilla büyük bir direnişle işgalcilere darbe üstüne darbe vurdu. Peki, ama ne oluyordu Heftanin’de? Neden Irak Hükümeti’nin sınır muhafızları durup dururken gelip Heftanin’in giriş ve çıkışlarını tutuyorlardı? Cenga Heftanin başlamadan önce, Türk yetkililer Irak’a gelip ne görüşmüşlerdi? Ne alıp ne satmışlardı birbirlerine? Neden onlar da Türkler gibi kepçelerle yol yapmaya çalışıyordu dağların tepelerine?

Ve belki de çok az kişinin duyduğu büyük bir dirençle direniyor Heftanin. Ne Kürdistan dağları ne de Kürdistanlılar ilk defa görmüyordu böylesine direnen yüzlerce güzel genci. Dağların yüceliğine kanını dökerek yaratan, anlam katan, var eden gerillaları ilk defa görmüyordu tarih.

GERİLLA BU BAŞARISINI NEYE BORÇLU

Direnenlere ve zaferin direnerek getirileceğine inanan gerillanın inancı herkesi savaştırır. Susuz ve ekmeksiz kalsanız bile savaştırır. Uğruna toprağa düştüğünüz inanç güçlüyse canınız yanmaz. İşte böyle bir inancın sahibi olan gerilla Heftanin’de destanlar yaratan bir iradeyle direniyor. Öyle gözüküyor ki savaş uzayacak, bu hamle uzayacak ve tüm Güney topraklarını etkileyecek. Ya gerilla bir devrim sabahına uyanacak ya da bir toprak kızıllığıyla tarih yazacak Kürdistan!

İşgal ve direniş birinci ayını dolduruyor. Bu işgal saldırısı nasıl başladı ve neyi amaçlıyor? Bu kadar teknolojinin üst düzeyde uygulandığı bir alanda bu kadar yaratıcı tarz ve taktikle gerilla nasıl direniyor? Gerilla bu başarısını neye borçludur?

EW DER HEFTANİNÊ

Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak ve Güney hükümetleriyle, ardından Türkmenlerle görüştü. Bundan sonra 12 Haziran 2020'de MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, Irak ve Güney hükümetiyle gizli görüşmeler yaptığı belirtildi. Sonra da olanlar oldu ve İbrahimler ile Nemrutlar yan yana düştü bir cengte. Tabii bundan önce de Kandil alanında Zînî Wertê gündem yapıldı, bunların hepsi bir oyalama mıydı? 12 Haziran 2020'den sonra da hatırlarsanız 15 Haziran’da Maxmûr, Şengal ve Medya Savunma Alanlarının hepsi bombalandı. Direniş aslında 16 Haziran’da değil 23 Ağustos 2019'da başladı. Ancak 23 Ağustos’tan beri hiç durmayan eylemlerin önünü kesemeyen ve tekniği olmasına rağmen çaresiz kalınca da 16 Haziran’da tüm gücüyle bir kez şansını deneyip yenildiğini görmek istedi Türk işgalcileri ve Heftanin’e saldırdılar.

Heftanin’e bağlı Xantur alanını bir gece içerisinde tam elli kez bombaladı. Ve Xantur alanında hiç kayıp verilmedi. Tam dört kez Şehit Adar Tepesi'ne indirme yapmak istediler Kobraların desteğiyle ve dört kez de darbe yiyerek geri çekilmek zorunda kaldılar. İndirmek istediği her tepede ağır kayıplar verdiler, “Ew der Heftaninê! “sloganı yükseldi gerilla Tolhildan’ın yüreğinden. Yani anlayacağınız piyade gelemeyen işgalci Türk ordusu kendi tekniğiyle hem kendini rezil etti hem de askerlerin prestijini bozdu. Tüm teknik yan yana gelmesine rağmen gerillanın yeni tarz ve taktikle yaptığı eylemleri durduramadı. Gerilla darbe vurdukça vurdu. Öyle oldu ki İHA ve SİHA’ları olmadan kafasını bile kaldıramadı işgalci Türk ordusu. Yağmur damlasına şükredip, tetiğe basan parmaklar, "vur zalimin alnından" deyip işgalcilerin üzerine yürüdü...

TÜRK DEVLETİ İŞBİRLİKÇİLER VE KONTRALARIN DESTEĞİYLE SALDIRIYOR

Peki ama sadece Türk işgalciler ile gerilla mı savaşıyordu? Hayır. Türk devleti işbirlikçiler, kontralar ve uluslararası güçlerin desteğiyle Heftanin’e saldırıyordu. Heftanin’in giriş ve çıkışlarına Irak sınır muhafızları adıyla KDP peşmergeleri yerleştirdi. Irak sınır muhafızları her ne kadar Türk işgalcilerin ilerleyişini durdurmak için Şabanike, Derkare, Bosele, Kêre ve Seqir’e yerleştiklerini söyleseler de buralarda kepçeyle yol yapmaları, mevzilerini gittikçe sağlamlaştırmaları ve sadece giriş çıkışları tutmaları kuşku uyandırıcıdır. Aynı zamanda ara ara Türk devletiyle görüşmeleri de hakeza bu şüpheyi güçlendiriyor.

Güney hükümeti her zaman, kendi çıkarlarını Kürdistan halkının çıkarları önünde tuttu. Barzani Ailesi'nin geleceği, adeta tüm Kürdistan’ın geleceğinin önüne geçti. Ve geçmeye devam ediyor. Bunların hepsi yan yana geldiğinde, bu üç gücün anlaştığı apaçık ortada. Köylerle görüşmeler yapılıp, köylerin boşaltılmasını istemek bile bunu gösterir. Köyleri boşalttıktan sonra her yeri kuşatmaya alıp bombalayacaktır! Şimdiye kadar birçok köy boşaltıldı. Bazıları işgalden önce hazırlık için, bazıları işgal sırasında boşaltıldı. Şilanê, Ruse, Sole, Keşan ve en son da Bosele’nin bir kısmı ve en son Minine, Keşan ve Pirbula’nın Evlehe köyü boşaltıldı. Bazıları bombalanarak, bazıları KDP’nin gelip tartışmasıyla, bazıları da artık yaşanamaz hale geldiği içindi. Hiçbir köy gerillanın varlığından rahatsızlık duyulup, hiçbir köy gerillaya karşı önlem almak için boşaltılmadı. Peki bu halk nereye gidecek, köylerini bırakıp, hayvanlarını, bağ ve bahçelerini bırakıp nereye gidecek, şehirleşmenin kucağına, şehirleşmenin vicdanına mı bırakacak kendini... Bunların hepsi bir katliam zemininin şimdi var olduğunu ortaya koyuyor. Yani Güney topraklarında bir katliam.

HİÇBİR TEKNİK GERİLLA İRADESİ KARŞISINDA BAŞARILI OLAMAZ

HPG ve YJA Star, yeniden yapılanma pratiğinin takipçisi oldu bu bahar. Ve bu bahar belki de yeniden yapılanmanın en yoğun yaşandığı; moralden tut, irade ve azmine kadar hepsi şu anda Heftanin’de yaşanıyor. Heftanin’de yaşanan özgürlüğe büyük bağlılığın gereklerini yerine getirmedir. Bu bağlılığı oluşturan Önder Apo’nun ideolojisine, felsefesine güvendir. Bunun yanında savaş gerçeklerinin gereklikleri de gerillayı değişim ve yenilenmeye götürmüştür. Hem tarz ve taktiğin, hareketlilik tarzının, kişilik tarzının, eylem tarzının, yaklaşım tarzının, duygu ve düşünce tarzının yenilenmesi rengini muhakkak savaşa ve direnişe verir. Tarz; zafere de götürür, yenilgiye de. Taktik; başarıya da götürür, tarihin sayfalarına karışmana da…

Taktiğin ve tarzın oturduğu yer kuşkusuz çatışmaların en yoğun olduğu yerdir. Nerelerdir buralar? Buralar işgalcilerin indirme yapmak istediği ve darbe yediği stratejik alanlardır. Yüksekliği açısından stratejik bir konuma sahip olan, Kürdistan’ın üç parçası olan, Rojava, Kuzey ve Güney’i birbirine bağlayan Xantur alanı. Metina ve Heftanin’i birbirine bağlayan ve birçok yere gidiş güzergâhı olan Bektorya'da, Şehit Adar, Şehit Berivan, Dubişk ve Şeşdare’de çatışmalar yoğun. İşgalciler şimdiye kadar, Şehit Adar, Qesroke, Tepe Koordine, Şeşdara, Şehit Hamza, Xantur alanlarına yüksek bir teknikle saldırarak ve kayıp vererek girdiler. Bu alanların hemen hemen hepsinde gerilla ve işgalciler iç içedir.

Cenga Heftanin’de toprağa ilk serpilenler direnişin hattını belirlediler. Zaferin nasıl geleceğini herkese gösterdiler. Belki ruhlarını verdiler rüzgara, belki de adlarını verdiler yağmura. Mazlum ve Egit, işgalcilerin ilk saldırdığı gece, operasyonun ilk gecesi Dupişk’e saldırıldığında sonuna kadar düşmanla savaştılar ve indirmeyi önlediler. İki gerilla, koskoca teknikle tek başına savaştı. Qesroke’ye ilk geldiklerinde Memyan ve Amara Roj arkadaş sonuna kadar savaştılar. Her tepeye bir birlik değil ya da bir tabur değil, iki gerilla yetiyordu. Gerilla Memyan sonuna kadar çatıştı ve cephanesi bittiğinde bombasını pimini çekti ve indirmeyi durdurdu. Kim Zerya’nın nasıl direndiğini bilecek; tek başına Şeşdare’de bir gece işgalcilerin kabusu oldu. Ve indirmeyi önledi.

Eğer bugün Türk işgalcileri bir tepeyi aldıysa bile tüm tekniğini kullanarak, darbe üzerine darbe alarak, kayıplar vererek aldı. Bu hâlâ devam ediyor. Ve uzun süreceğe benziyor. Şimdiye kadar 200’den fazla işgalci öldürüldü ve 18'e yakın gerilla şehit düştü. Dağlar asla uğruna kan dökeni bırakmaz. Gerçek sahiplerine döner yüzünü. Yani gerillaya!

Cenga Heftanin bir ayını dolduruyor. Ve yeni başlıyor. Şimdi ceng meydanında kendini yenileyen bir akışının sahipleri ve kan emici zalimler karşı karşıya. İşte sıra Sparta savaş tarzını yürütmede. Cenga Heftanin şimdi başlıyor!