Türk ordusunun katlettiği Konstantin’in ailesi: Hesabını soracağız!

Türk ordusu tarafından Ekim 2019’da Serêkaniyê’de katledilen Alman enternasyonal Konstantin’in ailesi çocuklarının mücadele ettiği Rojava Devrim Sahası'nı dolaşarak, mücadeleyi sürdüreceklerini ve faillerinden hesabını soracaklarının mesajını verdi.

Türk devletinin Ekim 2019'da Serêkaniyê ve Girê Spi'ye dönük başlattığı işgal saldırılarında katlettiği Alman enternasyonal savaşçı Andok Cotkar'ın (Konstantin) ailesi Rojava Devrim Sahası’na ziyarette bulundu. Kuzey ve Doğu Suriye’nin hemen hemen tüm kentlerini dolaşan aile, çocukları Konstantin’in adım adım mücadele ettiği yerleri büyük sevinç duygusuyla dolaştı. Bölge halkının da yoğun gösterdiği aile, birçok şehit ailesini de ziyaret ederken kültür ve sanat grupları da aile için Dêrîk kentine bağlı Koçerat bölgesindeki Pargin’de etkinlik düzenledi.

21 Mart 2023 günü Kobanê’deki Newroz kutlamalarına da katılan aile, burada yürütülen mücadelenin insanlık davası olduğunu ve çocukları Şehîd Andok’un da bunu ispatladığını belirtti. Aile, ziyareti boyunca gittiği her yerde her sokakta Türk devletinin katletme politikalarına karşı mücadeleyi yükselterek hesap sorma mesajlarını verdi.

DAİŞ’E KARŞI YPG’YE KATILDI

Ailenin Rojava’ya ziyaretlerinde verdiği mesajlardan birinin tam metni şöyle:

“Merhaba Arkadaşlar, Rojava halkı ve Kurdistan;

Enternasyonalist şehitlerin anma gününde önünüzde konuşmak büyük onur. Çocuğumuzun adını Konstantin yaptık. Latince olan bu ad ‘süregelen devam etme’ anlamlarına gelmekte. Çocuğumuzun bu adın anlamını ne kadar yaşayacağını hiç düşünmüyorduk. 1 Eylül 2016’da Dünya Barış Günü’nde çocuğumuz Konstantin, Rojava’ya geçer. Halen uçakta olduğu zaman bize şöyle yazar: “Türkiye sınırında mermilerin hedefi oldukları için kaçamayan, kalma kararı veren ve kaçanların yerlerine dönmesi için yardımda bulunmaya çalışacağım.”

Konstantin, DAİŞ’e karşı savaşmak için Halk Savunma Birliklerine (YPG) katıldı. Konstantin, Heval Andok Cotkar oldu. Konstantin, DAİŞ’e karşı savaşmaya gitme için ailesini hazırlamamıştı, kararı bizim için şoktu. Andok Cotkar, başta bir savaş alanında sağlıkçı olarak çalıştı. Şehîd Akad Ashur, Paul Doc Hetfield onun hocalarıydı. Maalesef, Paul birkaç hafta önce hastalıktan dolayı ülkesinde vefat etti. Andok, taburuyla birlikte Minbic, Tebqa ve Reqa gibi birçok şehirde savaştı. Birçok kez yaralandı, bir kez de şehadetten zor kurtuldu. Çocuğumuz arkadaşları şehit olduktan sonra Rojava düşmanlarına karşı daha güçlü durdu. Özellikle Michael Israel (Robin Agirî), Ryan Lock (Berxwedan Givara), Nazzareno Tassone (Agir Ararat), Anton Leschek (Zana Ciwan) ve Jac Holmes (Şoreş Amanos) olmak üzere enternasyon şehitleri anıyoruz. Andok Cotkar’ın kaybettiği her arkadaşı için biz de çok üzüldük, ağladık. Andok ve arkadaşlarının çok resmini gördük. Sanki onları kendimiz tanıdık…

‘O'NUN SAYESİNDE ROJAVA’YI TANIDIK’

Çocuğumuz sayesinde Rojava’yı tanıdık. Halkın burada nasıl yaşadığını ve DAİŞ işgali, çeteler ile Türkiye zulmü altında nasıl acılar çektiğini anladık. Her türlü tehdit ve bilinmezliğe rağmen iradeyle nasıl yaşadıklarını öğrendik. Andok Cotkar’ın boş durmak yerine saldırı, baskı ve haksızlıklara maruz kalanların direnenlere sağlıkçı desteği vermek gibi bizi onurlandırmak için gittiğini anlamıştık. Andok, Türkiye’nin Ekim 2019’da yeniden Rojava’ya saldırmasıyla birlikte arkadaşlarıyla direnişe katıldı. 19 Ekim 2019’da hayatımızdaki en kötü haberi aldık, oğlumuz şehit düşmüştü. Türkiye, o ve arkadaşlarını yaralıyken bombayla katletmişti. Doğru Konstantin’i özlüyoruz, hasretiyle yaşıyoruz ama Rojava halkının değerli savunmasından destek ve motive oluyoruz. Direnişlerini anlıyor, saygı duyuyoruz.

BİRÇOK CENAZE ALIKONULDU, FAİLLERİ YARGILANACAK

Türk devletinin cenazesini alıkoyduğundan bir türbesi yok. 2018’de Efrîn’de Türk devletince şehit edilen Hêlin Qereçox’un ailesi aynı durumda. Daha birçok şehit ailesinin çocuklarını defnedemediğini biliyoruz. Türkiye şehit düşen savaşçıların cenazelerini topluyor. Türkiye bunu bilmelidir ki, bu çocukların anneleri ve babaları olarak yaşadığımız sürece türbelerini oluşturmak için mücadele edeceğiz. Andok’un mirasçıları olarak huzurlu, eşit, bağımsız ve güvenli bir yaşamın yaratılması için bizde Almanya’da mücadele edeceğiz. Konstantin ve nicelerini (arkadaşlarını) katledenlerin sorumlularını yargılama görevini üstleniyoruz.

Teşekkürler Konstantin bizimle olduğun için. Özel biriydin, iyi bir arkadaştın. Her zaman bizimle olacaksın. Teşekkürler Rojava halkı Andok’u içinizde kabul ettiğiniz ve onu çok mutlu ettiğiniz için.”