1 Haziran, 15 Ağustos kadar önemli

YJA STAR Merkez Karargah komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, 1 Haziran Hamlesi’nin, 15 Ağustos Hamlesi’nden sonra askeri ve ideolojik olarak en önemli hamlelerden biri olduğunu söyledi.

1 Haziran Hamlesi’nin, tasfiyecilerin tasfiyesi; Önderlik çizgisinde ve özgür yaşamda ısrarın adı olduğunu vurgulayan YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, “1 Haziran Hamlesi, 15 Ağustos Hamlesi’nin mirasıyla yapıldı. Önderliğin yeni paradigmasında da kararlı ve iddialı olduğumuzu herkese gösterdi” dedi.

YJA STAR Merkez Karargah Komutanlarından Şerda Mazlum Gabar, 1 Haziran Hamlesi’ni, başlatma koşulları ve gerekçelerini anlattı:

TASFİYENİN İÇ UZANTILARI

“1 Haziran Hamlesi’ni başlattığımız süreçte Önderliğimize karşı Uluslararası Komplo gerçekleştirilmişti. O zaman hareketimizi bitirmeyi planlayan tasfiyeci kesimler de emperyalist güçlerin çizgisini Hareketimiz içinde oluşturmaya çalışıyordu. Biliyorlardı ki, Hareketimiz sadece Türk devletine karşı savaşmıyor, tüm emperyalist güçlere karşı savaşıyor. Amerika kendi liberal çizgisini tasfiyecilerle içimizde oluşturarak Hareketi tümden bitirmeyi planlamıştı. Önderlikten, Önderlik ideolojisinden bizleri vazgeçirmeye, Önderliğimizin bizler için oluşturduğu ahlaki yaşam ölçülerinde zayıflıklar yaratmaya ve kendilerine göre savaş tarzımıza yön vermeye çalışıyorlardı. Önderlik, Uluslararası Komplo’yla fiziki olarak rehin alındığında Hareketimizde farklı bir Önder çıkarma çabasına girdiler. Tüm Kürt halkı ve gerilla Önderliğe, Önderliğin ideolojisine sahip çıkarak Önderliksiz bir yaşamın olamayacağını düşmana gösterdi.

TASFİYECİLERİN TASFİYESİ

Amerika’nın, tasfiyeciler yoluyla Hareketimizde bazı tahribatlara yol açmaya çalıştığı bu süreçte Önderliğin, ‘Bir Halkı Savunmak’ adlı savunmasının elimize ulaşması, Hareketimizi özünden uzaklaştırarak zehrini içimize yaymak isteyenlere karşı panzehir olma bağlamında bizlere Önderliğin bir armağanıydı. Bu savunmayla Önderliğimiz gerilla olarak bizlere ’Önderlik çizgisini savunanlar, savaşta doğru gerilla tarzı, anlayışıyla savaşanlar ve teslimiyeti kabul etmeyenler, direnişte ve zaferde ısrarlı olanlar Kürdistan gerillalarıdır’ demişti. Gerilla sadece silahıyla savaşmakla sorumlu değil, Önderliğin yaşamından ve Önderlik ideolojisini doğru özümseme ve yaşama geçirmeden de sorumludur. Yine tasfiyecilere karşı Önderlik çizgisini savunmadan da sorumludur. Önderliğin perspektifleriyle Hareketimizde tasfiyeci yönelimlere karşı 1 Haziran Hamlesi’yle büyük bir cevap geliştirildi. 1 Haziran Hamlesi olmasaydı PKK ve Kürt halkına dair bir şey kalmazdı, tarihten silinirdi. 15 Ağustos Hamlesi’nden sonra 1 Haziran Hamlesi askeri ve ideolojik olarak en önemli hamlelerimizden biridir. 1 Haziran Hamlesi’yle Kuzey sahasında güçlerimiz yeniden mevzilendirildi. Bu anlamda bu hamle tasfiyecilerin tasfiyesidir. 1 Haziran Hamlesi, Önderlik çizgisinde ve özgür yaşamda ısrarın adıdır. 1 Haziran Hamlesi, Önderliğin yeni paradigmasında da kararlı ve iddialı olduğumuzu herkese gösterdi. 1 Haziran Hamlesi, 15 Ağustos Hamlesi’nin mirasıyla yapıldı.

1 HAZİRAN’IN EGÎD’İ

1 Haziran Hamlesi’nin öncülüğünü 2004’te Gabar’da şehit düşen Kendal Baz (Yusuf Saruhan) arkadaş yaptı. Kendal arkadaş da bu sürecin Egîd’i oldu. 15 Ağustos Hamlesi de Eruh’ta başlatılmıştı. Kendal da aynı yerde iki yoldaşımızla eyleme giderek birçok Türk komutanının içinde bulunduğu bir aracı imha etmişti.

Slav ise tek başına Siirt merkezde eylem yaparak düşmana büyük kayıplar verdirdi, bir ihbar sonucu düşman onu çembere aldığında Beritan’ın ruhuyla teslimiyeti reddederek onurlu bir şekilde şahadete ulaştı.

Dersim’de Tekoşin ve Seyit Rıza arkadaşlar son mermilerine kadar direnip şehit oldu.

Şehit Sorxwin, Adar, Yıldız Gülbahar ve Adil yoldaşlar büyük bir kahramanlıkla şahadete ulaştı.

Reşit ve Rojin yoldaşların destansı komutan duruşları 2012’de savaşa yön verdi.

Günümüzde Ali Pling, Çiçek Botan, Şevin Bingöl, Tekoşin Amanos yoldaşlar da büyük savaşım tarzlarıyla 1 Haziran şehitlerinin devamı niteliğindedir.

HAWAR, REŞİT SERDAR’IN RUHUYDU

Düşmanın teknoloji ve istihbarata dayalı imha konseptine rağmen gerillanın özgür yaşamda ısrarı ve etkili taktiklerle savaşımı devam ediyor. Örneğin Xakurkê’de şehit olan Hawar, Önderliği görmemişti fakat Önderliğe ve halkına, toprağına bağlıydı. Heval Hawar, birçok eylemde öncü bir rol oynamıştı. Ondaki Reşit Serdar’ın ruhuydu.

Kuzey sahasında Arin arkadaş yaralanıyor düşmanın eline sağ geçmemek için düşman şehit düştüğünü sanarak üzerine geldiğinde bombasını kendinde patlatıyor.

YENİDEN YAPILANMA PROJESİ

Yeniden yapılanma projesiyle gerillanın tarz ve taktiğinde değişiklikler yaptık. Sadece gerillanın kendini nasıl savunacağını planlayan bir proje değil, aynı zamanda gerillanın nasıl savaşacağını somutlaştıran bir projedir. Aslında Önderlik, 1996’da Heval Zilan’ın eyleminden hemen sonra devreye koydu. Fakat biz o zaman Önderliği yeterince anlamadık. 1 Haziran Hamlesi’yle gerilla taktiklerini daha etkileyici kullandık fakat gelişen teknolojiden kaynaklı bu projenin devamı olarak gerillanın tarz ve taktiğini zenginleştirdik. Biz kendimizi artık sadece direnişle sınırlı tutamayız. Artık halkımıza zaferi yaşatmalıyız.

EYLEMLERE DE YANSIDI

2020’deki gerilla eylemlerinde de gördük ki, yeniden yapılanma projesi dönemin eylemselliklerini de sonuç alıcı bir tarzda açığa çıkardı. Daha az bir sayıyla düşmanın hiç ummadığı yerlerde düşmanı vurmak… Gizlilik, derinlik ve özgürlüktür. Gerilla nerede, ne yapıyor bu bilinmemelidir. Sema Koçer’in fedai eylemi, gerillalara en büyük perspektifi verdi. Garzan ve Dersim’in de eylemleriyle çıkış yapması bizlere büyük moral oldu, düşmanın kirli politikalarını boşa çıkardı. Avaşin, Xakurkê ve Gever eyaleti eylemleri de etkili ve sonuç alıcıdır.

YJA STAR’IN ÖZGÜN EYLEMLERİ

YJA STAR’ın özgün eylemleri de düşmana büyük darbe vurdu. Bu da gücümüzde moral yarattı, eylem azmini artırdı. Taktiksel anlamda yaratıcı çıkışlar oldu. YJA STAR, özgür kadın komutanlaşması ve gerillacılığının en somut ifadesidir. YJA STAR güçlerimiz salt Kürdistan ve Ortadoğu kadınları ve halkları için değil, dünyadaki tüm kadınlar için gerillacılık yapmaktadır. Kadınların hem egemen sistem karşısında hem de erkek egemenliğinin tecavüzcü zihniyetine karşı öz savunma gücüdür. 21. yüzyılın kadın yüzyılı ve kadın devrimi olduğu gerçeğinden hareketle öz savunma ağlarını Latin Amerika’dan Hindistan’a kadar örgütleme kararlılığına ulaştı.

DÜŞMAN HİÇBİR DEĞER TANIMIYOR

2020’de düşmanın imha konseptini etkili, caydırıcı ve sürpriz taktiklerle gerçekleştireceğimiz eylemlerle boşa çıkararak Uluslararası Komplo’yu yenilgiye uğratacağız. Halkımızı özgür yaşam koşullarına kavuşturabilmek için mücadeleyi arttırmalıyız. Mücadeleyi yükseltmezsek düşman tüm değerlerimize alçakça saldıracaktır. Arkadaşlarımızın cenazelerinden dahi korkan düşman mezarlıklarımıza saldırarak onurumuza saldırmaktadır. Dönem onuruna, şerefine ve değerlerine sahip çıkma dönemidir.”