120 bini aşkın Rohingyalı Bangladeş’e sığındı

Birleşmiş Milletler, Myanmar'daki son şiddet olaylarından dolayı 123 bin 600'ü aşkın kişinin komşu Bangladeş'e sığındığını açıkladı.

Kaçanların çoğunluğu Müslüman Rohingya azınlığına mensup kişilerden oluşuyor. BM'ye göre sadece bir gün içerisinde 37 bin mülteci Bangladeş sınırını geçti. Bangladeş'e sığınanların toplam sayısı 400 bini aştı.

Şiddet olayları, 25 Ağustos'ta Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu'nun 30 dolayında polis noktasına eş zamanlı saldırısı ardından boyutlandı.

Arakan isyancıları, Rohingya halkının haklarını savunduklarını söylüyor. 25 Ağustos'tan beri Myanmar ordusu da yoksul ve ücra bir bölge olan Rakhin'de geniş çaplı operasyon yürütüyor.

Resmi bilançoya göre çatışmaların başından bu yana 400 kişi öldü. Bunların 370'inin Rohingya isyancısı olduğu iddia edildi.

Resmi bilançoda ordunun bölgede işlediği hak ihlallerine ve savaş suçlarından bahsedilmiyor. Öte yandan Londra merkezli Myanmar İnsan Hakları Ağı'na göre Myanmar'ın genelinde Müslümanlara yönelik sistematik baskı uygulanıyor.

İnsan hakları örgütünün bu tepkisi, Mart 2016'dan bu yana sekiz ay içerisinde elli dolayında kent ve köyden toplanan 350 tanıklığa dayanıyor.