14 ülke Venezuela’dan büyükelçilerini çekti

Venezuela’da Nicolas Maduro’nun yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi ardından Lima Grubu olarak adlandırılan 14 ülke, büyükelçilerini geri çekti.

Aralarında Arjantin, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya ve Meksika’nın olduğu Lima Grubu, Pazar günü Venezuela’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını tanımadı.

Ortak bir açıklama yapan Lima Grubu, Venezuela ile diplomatik ilişkilerini aşağı çektiklerini bildirdi. Açıklamada, seçimlerin “uluslararası normlara uygun olarak şeffaf ve demokratik” yapılmadığı iddia edildi.

Lima Grubu, 14 Mayıs Pazartesi günü de bir uyarı yayınlayarak, seçimlerin askıya alınmasını istemişti. Tüm aktörlerin seçimlere katılmaması, uluslararası bağımsız bir gözlemci heyetinin olmayışı ve özgür, şeffaf, demokratik bir seçim süreci için gerekli güvenceler verilmemesi, gerekçe olarak sunulmuştu.

Lima grubu, Ağustos 2017’de Maduro hükümetini demokratik reformlara zorlamak, siyasi tutukluları serbest bıraktırmak ve yabancı örgütlerin Venezuelalılara yardım etmesi iddiasıyla kurulmuştu. Lima Grubu, Venezuela konusunda Washington’un izinden gidiyor.