460 göçmen bir haftadır denizde mahsur kalmış durumda-YENİLENDİ

Birçok sivil toplum örgütü 460 dolayında göçmenin bir haftayı aşkın bir süredir Akdeniz’de mahsur kaldığını bildirdi.

SOS Méditerranée, Uluslararası Kızıl Haç ve Kızılay Federasyonu (FICR) 460 dolayında kurtarılmış göçmenin bir haftayı aşkın bir süredir denizde mahsur kaldığını belirtti.

Bu göçmenler orta Akdeniz'de sivil toplum örgütlerinin 10 farklı operasyonunda kurtarıldı. Ancak karaya çıkmak acil bir liman aranıyor. Göçmenler Ocean Viking isimli arama kurtarma gemisinde bulunuyorlar. 

Her iki organizasyon, kurtarılan göçmenler arasında bebeklerin de olduğunu ve bazı göçmenlerin ağır sağlık komplikasyonları yaşadığını belirtti.

SOS Mediterranee'ye göre, kurtarılan göçmenler çoğunlukla Bangladeş ve Mısır'dan geliyor ve aralarında çoğu refakatsiz olan 80 küçük çocuk var. 

Gemilere getirilen engelin vakit kaybeden kaldırılmasını isteyen örgütler, “Durum, güvenlik ve koruma arayanlar için giderek daha umutsuz hale geliyor” dedi.

FICR Başkanı Francesco Rocca, bu şekilde devam edilemeyeceğini ifade ederek, “Güvenli ve düzenli yasal yollara yöneltme dahil olmak üzere uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız var” diye belirtti.

Her iki örgüt, Avrupa devletlerini dayanışmaya ve insan haklarını güvenceye almaya çağırdı.