2 bin 500 İsviçreliden 'Efrîn' çağrısı

 Aralarında siyasetçi, akademisyen ve insan hakları temsilcilerinin de olduğu 2 bin 500 İsviçreli, Efrîn'e saldırıların durdurulmasını istedi. Talep İsviçre Federal Konseyi’ne sunuldu.

Bir grup İsviçreli tarafından başlatılan Efrîn için imza kampanyası kapsamında düne kadar toplanan 2 bin 500 imza, bir mektupla İsviçre Federal Konseyi’ne sunuldu. Aralarında siyasetçi, insan hakları temsilcileri, sanatçı ve akademisyenlerinin de bulunduğu 2 bin 500 kişi, Efrîn'e dönük işgal girişiminin durdurulması ve İsviçre’nin Türk devletine karşı net tavır almasını istiyor. İmzacıların talebi bir mektupla doğrudan İsviçre Federal Konsey Başkanı Alain Berset ve Federal Konsey üyelerine sunuldu.

'SİVİLLER HEDEF ALINIYOR'

Konsey üyelerine gönderilen mektupta, Türk devletinin çetelerle birlikte Efrîn'e işgal girişimi başlattığına değinilerek, Türk devletinin bombardımanları sonucunda bugüne kadar aralarında çocuk ve kadınların da olduğu yüzlerce insanın hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.

“Bugün Türk devleti ve ona bağlı cihatçı gruplar tarafından hedef haline getirilen Kürtler ve onların Arap müttefikleri, Kobanê’de, Reqa’da ve birçok yerde DAİŞ’e karşı savaşıp zafer kazananlardır” denilen mektupta, Rojava’da Kürtler öncülüğünde inşa edilmek istenen sistemin demokratik boyutuna vurgu yapıldı.

'TÜRK DEVLETİNE KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ'

"Efrîn'e dönük saldırılara ne İsviçre ne de uluslararası güçler sessiz kalmalı" denilen mektupta, devamla, "Özellikle İsviçre, Türk devletinin yok saydığı Cenevre Sözleşmesi karşısında sessiz kalmamalıdır. Efrîn'de yapılan askeri işgal kabul edilemez bir insan haklarını ihlalini beraberinde getiriyor. Tüm bunlardan kaynaklı Türk devletine karşı harekete geçilmeli” ifadeleri kullanıldı.

TALEPLER

Mektubun son kısmında ise İsviçre Federal Konseyi Başkanı Alain Berset ve Konsey üyelerinden şunlar talep edildi:

"İsviçre Federal Konsey, Türkiye Büyükelçisini çağırarak Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimine kınadığını bildirmelidir.

İsviçre Federal Konseyi, Ortadoğu ve Arap yarımadasına yönelik yapılan silah satışı noktasında moratoryum yapmaya çağırıyoruz.

Federal Konsey’i, uluslararası diğer güçleri de yanına alarak Rojava’da güvenlikli bir bölge oluşturmaya çağırıyoruz.

İsviçre halklarını Kürtlerle dayanışmaya, Türk devletini protesto etmek için eylemler düzenlemeye çağırıyoruz."

İMZACILARDAN BAZILARI

2 bin 500 imzanın altında bulunduğu çağrının ilk imzacılarından bazıları şu şekilde:

"BM İnsan Hakları Konseyi Danışma Kurulu Başkan Vekili Jean Ziegler, Lozan Şehir Belediyesi Meclis Üyesi Ilias Panchard, Cenevre Üniversitesi Fahri Profesörlerinden Christiane Perregaux, Yeşiller Gençlik Kolları Başkanı Luzian Franzini, Eski Yeşilller Federal Parlamento Milletvekili Ueli Leuenberger, Cenevre Üniversitesi Tarihçilerinden Prof.Erica Deuber Ziegler, İsviçre Federal Parlamento Milletvekillerinden Carlo Sommaruga, Lisa Mazzone, Laurent Wehrli, Balthasar Glattli, David Payot, Tarihçi Josef Lang, Müzisyen Tommy Vercetti, İsviçre İşçi Partisi Gençlik Kolları Temsilcisi Luca Schalbetterr."