200 bini aşkın sağlık çalışanına virüs bulaşmış olabilir

Dünya genelinde tespit edilebilen 3,7 milyon vakaya ve 260 bini aşkın ölüme ulaşan Covid-19 salgınına 100 bine yakın sağlık çalışanının da yakalandığı duyurulurken, gerçek rakamın çok daha fazla olabileceği savunuluyor.

Merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan Uluslararası Hemşireler Konseyi (CII) adlı kuruluşa göre, on binlerce sağlık çalışanı SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına yakalandı.

Dünya genelinde 20 milyon civarındaki sağlık çalışanını temsil eden kuruluşa göre, dün itibariyle sağlık çalışanları arasında tespit edilebilen vaka sayısı 90 bine ulaştı. CII tarafından yayınlanan basın açıklamasında, salgına karşı mücadelede en ön saflarda yer alan sağlık çalışanlarının korunması için yetkili otoritelerin vakaları düzenli olarak kaydetmeleri istendi.

Açıklamada vakaların tespit edilmemesi halinde daha da yayılacağı vurgulanırken, gerekli koruyucu ekipmanların da sağlanmasının önemine dikkat çekildi.

GERÇEK SAYI ÇOK DAHA FAZLA 

Reuters Television’a konuşan CII Genel Direktörü Howard Catton ise, birçok ülkedeki vakaların bilinmemesi nedeniyle bu sayının gerçekte çok daha yüksek olabileceğinin altını çizdi. Catton, birçok ülkedeki verilerin ellerinde olmadığını ve ellerinde sadece 30 ülkedeki üye federasyonlar ile hükümetler ve basın haberlerinde işlenen vakaları kaydedebildiklerini belirtti.

CII Direktörüne göre, dünya genelinde 3,5 milyon sağlık çalışanında Covid-19 şüphesi olduğunu ve virüsün bulaştığı çalışan sayısının ise en az 200 bin olabileceğini dile getirdi.

‘HÜKÜMETLERİN VAKALARI KAYIT ALTINA ALMAMASI SKANDAL’

Birçok ülkede hükümetlerin virüse yakalanan sağlık çalışanlarına dair bilgileri toplamadığı veya yayınlamadığını kaydeden Howard Catton, yetkililerin gerçekleri görmezden geldiklerini söyledi. Catton, bunun ise ‘skandal’ bir durum olduğu eleştirisinde bulundu.

WHO’YA GÖRE DAHA AZ

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) rakamlarıyla CII’nin kayıtları arasında ciddi bir uçurum bulunuyor. WHO’nun özellikle Avrupa’da vakaların zirve yaptığı 11 Nisan’da yayınladığı son verilerde, 193 ülkede 22 bin sağlık çalışanında Covid-19 tespit edildiği savunulmuştu.