2017’de de küresel ısınmadaki rekor artış sürdü

Dünya Meteorojoji Örgütü (WMO) tarafından yayınlanan verilere göre, El Nino fenomeninin etkilerinin görüldüğü 2016’dan sonraki en sıcak ikinci yıl 2017 oldu.

2017 ile 2015 yıllarındaki küresel ısınmanın birbirine çok yakın olduğu vurgulanan raporda, El Nino’nun etkilerinden arındırılması halinde ise 2016 sıcaklık ortalamasının da üzerine çıkılmş oluyor.

Amerikan Okyanuslar ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Goddard Enstitüsü ile Britanya, Japonya ve Avrupa’daki farklı kuruluşların verilerinin incelendiği çalışmada, 2017’de küresel ısınmada rekor düzeye ulaşıldığı kaydedildi. Buna göre, 2015’ten sonra 2017 en sıcak yıl olsa da, iki yıl arasındaki sıcaklık farkı yüzde 0,1 dahi değildi.

1981-2010 ORTALAMASINDAN 0,46 DERECE FAZLA

WMO verilerine göre yeryüzü sıcaklığı geçtiğimiz yıl ortalama 14,8 derece olurken, 19’uncu yüzyıl seviyesine oranla 1,1 derecelik bir artış yaşandı. Yine 1981-2010 yıllarının ortalamasına oranla olan artış ise 0,46 derece ile oldukça yüksek gerçekleşti. Sıcaklık artışlarının özellikle son 40 yılda yaşandığı da anlaşılıyor.

Öte yandan, 2017 yılında El Nino fenomeninin görülmemesine rağmen sıcaklıkların bu denli yüksek olmasının endişe verici olduğuna dikkat çekiliyor.

EN SICAK 18 YILIN 17’Sİ BU YÜZYILDA GÖRÜLDÜ

Küresel ısınmayla mücadelede aciliyeti gösteren en önemli nokta ise, yeryüzü sıcaklığının en yüksek olduğu yılların 21’inci yüzyılda ölçülmüş olması.

Buna göre, bugüne kadarki en sıcak 18 ölçümden 17’si 2000 yılından bu yana yapıldı. Uzun süreli ölçümlerde küresel sıcaklığın geldiği noktanın endişe verici olduğuna işaret edilen raporda, özellikle son birkaç yıldaki artışın fazlalığına dikkat çekildi.

50 DERECEYİ AŞAN SICAKLIKLAR

WMO raporunda değinilen bir diğer nokta ise, dünyanın bazı ülkelerinde sıcaklıkların 50 derecenin üzerine kadar çıkmış olması. Bu denli sıcaklıkların özellikle Pakistan, Umman, Bahreyn ve İran’da görüldüğü belirtilirken, Güney Amerika ile Avustralya’da da ciddi oranlarda bunaltıcı sıcaklıkların yaşandığı ifade ediliyor.

Aşırı sıcaklıkların birçok Güney Avrupa ülkesinde de görüldüğü biliniyor.

DOĞAL AFETLERİN SADECE ABD’YE VERDİĞİ ZARAR 300 MİLYAR DOLAR

Küresel ısınma artışıyla birçok ülkede yaşanan doğal afetlere de yer verilen çalışmada, sadece Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’de yaşanan felaketlerin maliyetinin dahi yüz milyarlarca dolar olduğu hatırlatıldı. Karayipler’den başlayan ve ABD kıyılarını vuran kasırgalar ile başta Kaliforniya’da olmak üzere etkisi devam eden kuraklıkların toplam maliyetinin 306 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor.

ABD’nin yanı sıra Hindistan, Bangladeş, Nepal gibi ülkelerdeki sel felaketleriyle onlarca diğer ülkedeki doğal afetlerin toplam maliyetinin ise çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.