300’ü aşkın parlamenterden çağrı: Yoksul ülkelerin borçlarını silin

Yirmi dolayında ülkeden 300’üşkın parlamenter, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’na çağrıda bulunarak, yeni koronavirüs pandemisinin potansiyel ekonomik sonuçları karşısında yoksul ülkelerin borçlarını iptal etmelerini istedi.

Demokrat temsilci İlhan Omar ile birlikte bu girişime öncülük eden Amerikalı senatör Bernie Sanders, yoksul ülkelerin tüm kaynaklarını, “katlanılmaz borçlarını” ödemeye değil, halkı korumak için harekete geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sanders, Dünya Bankası, IMF ve diğer uluslararası mali kuruluşların, yüz milyonlarca insanı tehdit eden hayal edilemez artış gösteren yoksulluk, açlık ve hastalıkları önlemek için yoksul ülkelerin borçlarını silmesinin yapılması gereken en küçük şey olduğunu ifade etti.

Tüm kıtalardan imzacılar, en yoksul ülkelerin borçlarının durdurulması değil tamamen iptal edilmesini istedi. Nisan ayında G20 zirvesinde, borçların ertelenmesi kararı alınmıştı.

Dünya Bankası, en yoksul ülkelere desteği güçlendirme yollarını düşüneceklerini ancak borçların iptalinin kredi notuna zarar verebileceği ve üyelerine düşük maliyetli finansman sağlama kapasitesini sınırlandıracağını savundu.

Parlamenterler ayrıca IMF ve Dünya Bankası yetkililerinden milyarlarca dolarlık yeni Özel Çekme Hakları (SDR) kurulmasına destek olmasını istedi. SDR, IMF tarafından 1969 yılında kurulan uluslararası bir rezerv para birimidir olarak dikkat çekiyor. Uluslararası likiditeyi arttırmak için özel bir uluslararası rezerv aracı olarak kuruldu.