‘50 milyon kişi modern kölelik mağduru’

BM’ye bağlı örgütler dünya genelinde 50 milyon kişinin modern kölelik mağduru olduğunu belirtti.

BM'ye bağlı örgütler olan ILO ve Uluslararası Göç Örgütü, Walk Free ile birlikte son tahminlerin zorla çalıştırma ve zorla evliliklerin son beş yılda kayda değer bir şekilde arttığına işaret ettiğini kaydetti.

Her üç organizasyonun yaptığı yazılı açıklamaya göre dünya genelinde 50 milyon kişi modern kölelik mağduru.

Bu kişilerden 28 milyonu zorla çalıştırmaya tabi tutulurken, 22 milyonu zorla evliliğe mahkum edildi.

2016 yapılan küresel tahminle kıyaslandığında 2021’de modern kölelik içerisinde bulunanların sayısı 10 milyon kişi arttı.

Açıklamada “Kadın ve çocuklar orantısız bir şekilde savunmasız kamaya devam ediyor” denildi.

ZORLA ÇALIŞTIRMA VE CİNSEL SÖMÜRÜ

Modern köleliğin dünyadaki hemen hemen her ülkede mevcut olduğunu, etnik, kültürel ve dini sınırları aştığını kaydeden örgütler, “Tüm zorla çalıştırma vakalarının yarısından fazlası (yüzde 52) ve tüm zorla evlendirmelerin dörtte biri üst orta veya yüksek gelirli ülkelerde” diyor.

Zorla çalıştırmanın büyük çoğunluğu (yüzde 86) özel sektörde yaşanıyor. Açıklamada, “Ticari cinsel sömürü dışındaki sektörlerde zorla çalıştırma, tüm zorla çalıştırmanın yüzde 63'ünü oluştururken, zorla ticari cinsel sömürü, tüm zorla çalıştırmanın yüzde 23'ünü teşkil ediyor. Zorla ticari cinsel sömürünün yaklaşık her beş kurbanından dördü kadın veya kız çocuğu” ifadeleri kullanıldı.

3,3 MİLYON ÇOCUK ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR

Zorla çalıştırılan her sekiz kişiden yaklaşık birinin (3,3 milyon) çocuk olduğunu belirten örgütler, bunların yarısından fazlasının “ticari cinsel sömürü mağduru” olduğunu vurguladı.

2021 yılında 22 milyon kişinin zorla evlilik durumu içerisinde yaşadığını tahmin ettiklerini ifade eden örgütler, 2016 yılından beri 6,6 milyon kişilik bir artış yaşandığına dikkat çekti.

ZORLA EVLİLİK ATAERKİL YAKLAŞIMLARLA İLGİLİ

Açıklamada şöyle deniliyor: “Zorla evlilik, köklü ataerkil yaklaşımlar ve uygulamalarla yakından bağlantılıdır. Zorla evliliklerin ezici çoğunluğu (yüzde 85'ten fazlası) aile baskısı ile motive edilmektedir.”

Açıklamaya göre her ne kadar zorla evlendirmelerin üçte ikisi (yüzde 65) Asya’da ve Pasifik'te gerçekleşse de, bölgesel nüfus büyüklüğü dikkate alındığında her 1000 kişiden 4,8'i ile Arap devletlerinde en yüksek düzeyde bulunuyor.

DURUMUN DÜZELMEMESİ ŞOK EDİCİ

ILO Genel Müdürü Guy Ryder, “Modern kölelik durumunun düzelmemesi şok edici. Bu temel insan hakları ihlalinin devam etmesini hiçbir şey haklı çıkaramaz” diyerek, etkili ulusal politika ve düzenlemelerin hayata geçirilmesini istedi. Ryder, hükümetlerin bunu tek başına başaramayacağını, sağlam bir temel oluşturacak uluslararası normların gerekli olduğunu kaydetti. Ryder, “Sendikalar, işveren örgütleri, sivil toplum ve sıradan insanların tümünün oynayacak bir temel bir rolü var” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü Genel Müdürü António Vitorino ise “Bu rapor, tüm göçün güvenli, düzenli ve uygun olmasını sağlamanın aciliyetini vurgulamaktadır. Göçmenlerin zorla çalıştırma ve insan ticaretine karşı savunmasızlığının azaltılması, her şeyden önce ulusal politika ve yasal çerçevelere bağlıdır” ifadelerini kullandı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ANTİTEZİ

Walk Free Kurucu Müdürü Grace Forrest, “Modern kölelik sürdürülebilir kalkınmanın antitezidir. Yine de 2022'de küresel ekonomimizin temelini oluşturmaya devam ediyor. Hem tarihsel köleliğe hem de kalıcı yapısal eşitsizliklere bağlı, insan yapımı bir sorundur. Krizlerin derinleştiği bir zamanda, gerçek bir siyasi irade, bu insan hakları ihlallerini sona erdirmenin anahtarıdır” diye belirtti.