Çad, Boko Haram’dan kurtulduğunu ilan etti!

Çad hükümeti, Boko Haram çetelerinden kurtulduğunu ilan etti. Hükümete göre Lac bölgesinde tek bir Boko Haram üyesi kalmadı.

Çad hükümetinin bir sözcüsü, AFP’ye yaptığı açıklamada Boko Haram çetelerinden kurtulduklarını bildirdi.

Hafta sonu Lac bölgesinde bulunan Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby Itno, burada artık tek bir “cihatçı kalmadı” dedi. Deby Itno, Mart ortasında da Boko Haram’a yönelik operasyonları gözetmek için bölgeyi ziyaret etmişti. Ziyaretten önce Boko Haram çeteleri ordu birliklerine saldırı düzenlemiş, 100 dolayında asker ölmüştü.

Cumhurbaşkanına göre halen serbest olan çete mensupları ya Nijer’e, ya Nijerya’ya ya da Kamerun’a gitti.

Hükümet açıklamalarına bakılırsa dört ülkenin sınırında bu geniş sulak ve bataklık Çad Gölü’ne yayılan adacıklarda çete mensupları kalmadı.

Cumhurbaşkanı üç komşu ülkeye karşı tepkisini de gizlemiyor. Çad, komşuları ile birlikte Boko Haram’a karşı Karma Çokuluslu Güç bünyesinde 2015’den bu yana Boko Haram’la savaşıyor.

Çokuluslu Güç komutanı ile görüşerek bayrağı devralmasını istediğini söyleyen Deby’ye göre Çad ordusu Boko Haram’a karşı savaşın ağırlığını tek başına kaldırıyor.

Uluslararası Kriz Grubu ise Boko Haram ile mücadelenin bitmekten uzak olduğu değerlendirmesinde bulundu.

2009 yılında Nijerya’da ortaya çıkan Boko Haram çeteleri son aylarda Lac bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırmıştı. Bunun üzerine Çad ordusu Ocak ayında bölgeye 1200 asker konuşlandırmak zorunda kalmıştı.

Öte yandan Pazar akşamı Kamerun’da düzenlenen çifte bir intihar saldırısında 8 Kamerunlu sivil hayatını kaybetti. Yetkililer saldırıdan Boko Haram’ı sorumlu tuttu. Savunma Bakanı Joseph Beti Assomo yaptığı yazılı açıklamada canlı bombaların iki erkek çocuk olduğunu belirtti.