Çad’da cunta yönetimi onlarca silahlı grupla anlaşma imzaladı

Çad’da cunta yönetiminin başındaki Mahamat İdriss Déby Itno, 40’ı aşkın silahlı grupla anlaşma imzaladı.

Anlaşma cunta yönetimi ‘ulusal diyalog’ planı çerçevesinde Katar’da imzalandı.

Ülkenin temel isyancı grubu olan Çad Değişim ve Uyum Cephesi (FACT) anlaşmayı imzalamayı reddetti. Katarlı arabulucular, son dakikaya kadar da FACT’ı ikna etmeye çalıştı.

Sivil iktidara dönüş yolunun açılması iddiasıyla yapılan anlaşma BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından “Çad halkı için kilit bir an” şeklinde nitelendirildi.

Guterres, Katar’ın başkenti Doha’daki imza törenine görüntülü olarak bağlandı. Guterres, anlaşmanın başarılı olması için “kapsayıcı” olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed Bin Abdurrahman El Tani, anlaşmanın "ülkenin uzun yıllardır tanıdığı kargaşa ve çatışmanın yerini alacak bir barış" getirmeyi amaçladığını söyledi.

Doha’da temsil edilen 47 silahlı gruptan 42’si hükümetle birlikte anlaşmayı imzaladı.

Beş aydır, çeşitli Çadlı aktörler, bir çok darbeye maruz kalan 16 milyon nüfuslu bu ülkede on yıllardır süren huzursuzluk ve istikrarsızlığa son vermek için Körfez emirliğinin himayesi altında müzakere ediyor.

Nisan 2021'de isyancılara karşı cephede öldürülen Cumhurbaşkanı Idriss Déby Itno'nun ölümünden bir gün sonra, genç oğlu general Mahamat Idriss Déby Itno, 15 generalden oluşan Geçici Askeri Konsey başkanlığının başına geçirildi.

Cunta yönetiminin başkanı, siyasi muhalefet ve sayısız isyan hareketi ile “kapsayıcı bir ulusal diyalog” sonrasında, 18 ay içinde özgür ve demokratik seçimler vaat etti.