Çeteler İdlib’deki tampon bölgeden çekiliyor mu?

Türk devleti ile bağlantılı İdlib’deki çete gruplarının Moskova ile Ankara’nın sınırlarını çizdiği tampon bölgeden çekileceği iddia edildi. Erdoğan rejimi ile El Kaide bağlantılı HTŞ arasında görüşmeler yapıldığı bildirildi.

Reuters’ın haberine göre “Suriye muhalefeti” olarak adlandırılan Ankara destekli çetelerin üst düzey bir sorumlusu, eski El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) elçilerinin Türk ordusu ile temas kurarak anlaşma kapsamında ilgili bölgeden çekileceklerini söylediğini aktardı.

EL KAİDE ANKARA İLE TEMAS KURMUŞ

Adını vermeyen çete sorumlusu, “Durum iyi yönde gidiyor ve Tahrir El Şam, kamuoyuna açıklamadan anlaşmaya uyacağı taahhüdünde bulundu” dedi.

Ankara’nın El Nusra dahil çetelerin sözcüsü olarak masada yer aldığı anlaşma, 15 Ekim’e kadar Türkiye-Rusya kontrolünde “askerden arındırılmış bir bölge” kurulmasını amaçlıyor. Bu bölge, rejimin elindeki bölgeler ile çetelerin elindeki bölgeler arasında 15 ila 20 kilometre genişliğinde olacak. Ağır silahların da çıkarılması gereken bu bölgede Türk ve Rus askerlerinin devriye gezeceği belirtiliyor.

Bu bölgenin varlığı, silahlı grupların çekilmesine dayanıyor. Eğer çeteler bölgede varlık gösterirse, anlaşma ihlali olarak sayılacak. Bu da rejimin aylardır hazırlığını yaptığı operasyon için gerekçe olacak.

Eski El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir el ŞaŞ, bölgede en fazla hakimiyeti olan koalisyon olarak dikkat çekiyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre askerden arındırılmış bölgenin yüzde 70’i de HTŞ’nin kontrolünde bulunuyor.

ÇATIŞMASIZ BÖLGELERİN KADERİ

Suriye Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faysal Mukdad, bu anlaşmanın 2017 yılında çatışmasız alanların kurulmasını sağlayan anlaşma çerçevesinde yapıldığına dikkat çekti. Sözkonusu bölgelerin tümü o tarihten bu yana Şam rejiminin kontrolüne geçti.

El Watan gazetesinde hafta başına yer alan bir habere göre Bakan Yardımcısı Mukdad “Suriye’nin diğer her yerinde kazandığımız gibi, burada da muzaffer olacağız. İlgili herkes için mesajımız çok açıktır: İster savaşla oldun ister barış yoluyla, İdlib’e gideceğiz” dedi.