Çin, İsrail-Filistin sorununa da el attı

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, İsrail ve Filistinli mevkidaşları ile ayrı ayrı görüştüğünü belirterek, Çin’in Ortadoğu’da bir barış anlaşmasını kolaylaştırmaya hazır olduğunu bildirdi.

Çin devlet ajansı Xinhua, Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang’ın İsrail ve Filistinli mevkidaşları ile ayrı ayrı görüştüğünü duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile yapılan telefon görüşmeleri, Çin’in Ortadoğu sahnesinde diplomatik bir çıkış yaptığı döneme denk geldi.

Xinhua ajansına göre Qin, Çin'in "kolaylaştırıcı rolünü oynamaya hazır" olduğunu vurgulayarak İsrailli mevkidaşını "müzakerelerin yeniden başlamasına izin verecek adımlar atmaya" teşvik etti.

Aynı habere göre, Çin Dışişleri Bakanı, Filistinli mevkidaşına Çin'in müzakerelere mümkün olan en kısa sürede yeniden başlamasından yana olduğunu söyledi.

İsrail-Filistin barış süreci 2014'ten beri dururken, Çinli bakan her iki mevkidaşını Çin'in iki devlet ilkesine dayalı bir çözümü desteklediğini ifade etti.

Ortadoğu büyük ölçüde ABD’nin güvenlik şemsiyesi altında bulunuyor. Bu nedenle Amerikalı yetkililer, Pekin’in bu bölgede ABD’yi geride bırakmaktan hala uzak olduğunu düşünerek, Çin’in rolünü minimize etmeye çalışsa da Ortadoğu’daki kaçınılmaz aktör rolünü giderek kaybetmekten endişe ediyor. Zira ABD kısa vadece Rusya’ya karşı Ukrayna savaşına yoğunlaşırken, daha uzun vadede Çin ve Pasifik Asya üzerine yoğunlaşıyor.

Çin’in arabuluculuğunda Suudi Arabistan ve İran da mart ayında Pekin’de bir anlaşma imzaladı. Her iki ülke 2016’dan beri kesik olan diplomatik ilişkilerini yeniden tesis etmeye karar verdi.

Analistler Çin’in arabuluculuğunda iki ülke arasındaki yakınlaşmayı Ortadoğu’da kartların derinliğine yeniden dağıtılacağı şeklinde yorumluyor.