Çin’de büyük sel felaketleri

Çin’in güneyindeki bazı bölgelerde büyük sel felaketleri meydana geldi. Aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerde su seviyesi son bir asrın en yüksek düzeyine ulaştı.

Guangdong vilayetinde bulunan ve özellikle çok sayıda teknoloji şirketinin bulunduğu Canton ile Shenzhen metropollerini içeren İnci Nehri hazası büyük risk altında bulunuyor. Bu havzada kalabalık nüfuslu çok sayıda kent bulunuyor.

En fazla etkilenen alanlardan yüzbinlerce kişi tahliye edildi.  Su Kaynakları Bakanlığı, İnci Nehri havzasını için maksimum sel felaketi alarmı verdi.  Bazı bölgelerde su seviyeleri “tarihi rekorlarını” aştı.

Canton vilayetinin merkezi şehri Shaoguan kentinden gelen görüntüler, bazı yerlerde suyun otomobilleri tamamen kapladığını gösteriyor.

Mağazalar ve binalar çamurlu sular altında kaldı. Yerel medyaya göre Canton’un kuzeyindeki Yingde nehrinin su seviyesi 1931’deki tarihi seviyesinin de üzerine çıktı.

Yerel yetkililere göre su seviyesi İnci Nehri havzasının genelinde tarihi 1915 rekorunu da kırabilir.

Çin’in doğusundaki Fijuan ve güneyindeki Guangxi bölgeleri de bu haziran ayında rekor düzeyde yağışlara maruz kaldı.

Bahar sonu ve yaz başında bazı bölgelerde sel felaketleri sıklıkla yaşansa da son yıllarda iklim değişiklikleri nedeniyle şiddeti ve sıklığı arttı.