Çin’de öğrencilere koronavirüs kelepçesi takıldı

Çin’de kolej öğrencilerine yüksek ateş konusunda uyarı veren elektronik kelepçe takıldı.

Çin rejimi Covid-19 pandemisinin yayılmasını önleme gerekçesiyle teknolojik takip ve izleme yöntemlerine başvurmaya devam ediyor.

Yeni koronavirüsün ilk olarak vurduğu ülke olan Çin, Ocak ayında tüm okulları kapatmıştı. O tarihten beri dersler online veriliyordu.

Okulların açılması ile birlikte akıllık kelepçeler devreye konuldu. Kelepçeler, gerçek zamanlı olarak yüksek ateşi bildiriyor.

Pekin Gazetesi’ne göre aileler ve eğitim kurumları cep telefonuna yüklenebilen bir uygulama ile gözetleyebilecekler.

Ateşin normali üzerine (37,2 derecenin üzerine) çıkması alinde kelepçe öğretmenlere uyarı gönderiyor, öğretmenler de polise bildirmeye teşvik ediliyor.

Çin’de ateş kontrolü, zorunlu maske ve sosyal mesafe eğitim kurumlarında bir norm haline geldi.

Ancak bu uygulamaların daha sonra da toplumu kontrol altında tutmak için devam ettirilmesinden endişe ediliyor.

Bu ülkede koronavirüs salgını sırasında gözetim ve kontrol mekanizmalarını ileri boyutlara taşıdı. Polislerin kasklarında, otobüslerde veya dronlardaki kameralarda, maske takılmasına rağmen yüz tanıma yeteneği olan yazılımlar geliştirildi; hastaları tespit etmek için termik kameralar genelleşti.

Özellikle 2020 yılı Çin açısından kilit bir aşamayı ifade ediyor. Sosyal Kredi Sistemi (SKS) tüm ülkede hayata geçirilecek. Bu yıl içerisinde tüm insanları notlarla değerlendirecek 600 milyonu aşkın kamera yerleştirilecek. Zaten 400 milyon kamera yerleştirilmişti.