Çin’de sel felaketi: Metroda en az 12 ölü

Çin’de şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen sel felaketinde, metroda en az 12 kişi hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Şi Cinping, “son derece ağır” sel felaketleri yaşandığını belirtti.

Pekin’in 700 kilometre güneyindeki 10 milyon nüfuslu Cengcou kentinde kaotik sahneler yaşandı.

Çin ordusu Henan eyaleti başkenti Cengcou kentine takviye olarak gönderilirken, kent üç gün içinde neredeyse bir yılda alınan yağışa denk gelen şiddetli yağışlar gördü.

Cengcou Belediyesi Salı sabahından itibaren en az 200 bin kişi tahliye edildiğini, 36 bin kişinin sel felaketlerinden etkilendiğini kaydetti. Fırtına ve yağışlar Cengcou metrosunda su birikmesine yol açtı. Su baskınına uğrayan metroda en az 12 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı.

Meteoroloji kentte en üst düzey olan kırmızı alarm verildi. İktidardaki Komünist Parti’nin yayın organı Halk Gazetesi’ne göre kötü hava koşulları nedeniyle evler yıkıldı. CCTV kamu televizyonundaki görüntülerde suların bir metro istasyonunu kapladığı görüldü.

Cumhurbaşkanı Şi Cinping, kötü hava koşullarına karşı seferberliğe çağırdı. Sözleri ulusal televizyonda yayınlanan Cinping, “Barajlar çöktü, ciddi yaralanmalara, ölümlere ve hasara neden oldu. Sel cephesindeki durum son derece ciddi” dedi.

Henan eyaletinde eski başkent Luoyang yakınında bir baraj yıkılma tehlikesi altında bulunuyor. Barajda 20 metrelik bir yarık oluştu. Cengcou’nun batısındaki bu kent 7 milyonluk nüfusa sahip. Çin ordusu, Yihetan barajının her an yıkılabileceği uyarısında bulundu.

Çinli yetkililere göre 60 yıl önce meteorolojik olayların hesaplanmaya başlamasından bu yana bölge en şiddetli yağışlara maruz kaldı.