Çin’de sel felaketi: Suyun kuşattığı bir bölge tahliye etildi

Çin’de son 60 yılın en kötüsü olarak değerlendirilen aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel felaketlerinde bir yerleşim birimi sularla çevrildi. Bölgenin sakinleri yüzen bir köprü ile tahliye edildi.

100 milyona yakın nüfusu ile Çin’in üçüncü büyük eyaleti olan Henan’da son günlerde rekor düzeyde yağmur yağarak, sokakları çamur seline dönüştürdü.

Eyaletin 10 milyon nüfuslu başkenti Cengcou’da yağışlar bir metroyu yuttu, en az 12 kişi hayatını kaybetti. İtfaiye ve kurtarma ekipleri büyük pompalarla sokaklarda biriken suları çekmeye çalışırken, polisler çok sayıda aracın mahsur kaldığı bir tünelin girişinde pozisyon aldılar. Polis görüntü alınmasını da engelledi. Sular altında kalmış araçlar içerisinde cenaze çıkmasından endişe ediliyor. Eyalette en az 33 kişi yaşamını yitirdi

BİR BÖLGE TAHLİYE EDİLDİ

Gece devam eden şiddetli yağışlar eyaletin daha kuzeyinde de sel felaketlerine yol açtı. Cengcou’ya 90 kilometre mesafedeki Xinxiang kenti ve çevresinin dünya ile bağlantısı koptu. Wei ırmağı yatağından çıktı.

Kamu televizyonu CCTV’de yayınlanan görüntülerde kurtarma ekiplerinin yüzen bir köprü kullanarak bölge sakinlerini tahliye ettiği görüldü. Büyük tarım arazileri de sular altında kalırken, sadece ağaçların tepeleri görünüyordu.

Çin’de 60 yıl önce meteoroloji ölçümlerinin alınmaya başlamasından bu yana yaşanan bu en kötü hava koşullarının küresel ısınmadan kaynaklı olduğu düşünülüyor.  

IN-FA TAYFUNU GELİYOR

Daha doğuda Çin makamları In-fa tayfununu endişeyle takip ediyor. Tayfun şiddetli yağışlar ve saatteki hızı 130 kilometreyi aşan rüzgarlarla ilerliyor. Infa’nın cumartesiden itibaren on milyonlarca kişinin yaşadığı Şanghay bölgesinde karaya vurması bekleniyor.