Çin’den Afrika’ya ‘ekonomik’ çıkartma: Neo-kolonyalizm mi?

Çin yönetimi, Afrika ülkelerine ekonomik kalkınma için ek olarak 60 milyar dolar yardım sözü verdi. Güney Afrika Bakanı’na göre bu yardım “neo-kolonyalizm” değil.

Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping, Pekin’deki geniş katılımlı “Çin-Afrika” zirvesinin açılışında yaptığı konuşmada, Afrika ülkelerine ek olarak 60 milyar dolar yardımda bulunma sözü verdi.

Cinping, bu yardımın 15 milyar dolarının “karşılıksız ve faizsiz borçlar” olduğunu belirtti. Pekin yönetimi, kasıtlı bir şekilde ortaklarını kredilerle altında kalkamayacakları borç altına koymakla suçlanıyor. Çin yönetimi verdiği borçlar ve yaptığı yatırımlarla, ayrıca hammadde açlığını gidermek için Afrika kıtasının kaynaklarını yağmalamakla da suçlanıyor.

Cinping, eleştiriler karşısında, Afrika kıtasında belli bir olgunluğa eriştikten sonra en az kalkınmış ülkelerin borçlarının bir kısmının iptal edileceğini söyledi ancak, herhangi bir tarih vermedi, hangi ülkeleri kapsayacağına açıklık getirmedi.

Ayrıca Çinli şirketler, gelecek üç yıl içerisinde Afrika’da en az 10 milyar dolarlık yatırım yapmaya teşvik edildi.

Çin Cumhurbaşkanı 2015 yılında Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’a yaptığı ziyarette Afrika ülkelerine yönelik olarak 60 milyar dolarlık yardım ve borç paketi açıklamıştı.

Asya devi Çin, 2015 yılından bu yana Afrika’da karayolları, demiryolları, limanlar veya sanayi parkları gibi altyapılar için milyarlarca dolarlık yatırımda bulundu.

BATILILAR SÖMÜRÜNÜN EL DEĞİŞTİRMESİNDEN RAHATSIZ!

Afrika ülkeleri tarafından geniş bir şekilde memnuniyetle karşılanan bu yatırımlar aynı zamanda bu ülkelerin borçlarını şişiriyor ve Pekin karşısındaki bağımsızlıklarını da azaltıyor. Bu eleştirilerin daha çok Batılı ülkelerden gelmesi ise dikkat çekiyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Cibuti örneğini vererek endişelerini dile getirdi. IMF’ye göre Cibuti’nin dış kamu borçları iki yıl içerisinde gayri safi milli hasılasının yüzde 50’sinden yüzde 85’ine çıktı. Nedeni ise Çinli devlet kurumu Exim Bank’ın kredilerine bağlanıyor.

IMF’nin kendisi de onlarca yıldır Afrika ülkelerini Batılıların ekonomik ve siyasi çizgilerine boyun eğdirmek için bir baskı aracı olarak kullanılmakla suçlanıyor.

Washington merkezli grup China Africa Research Initiative (Cari), Çin’in 2000 ile 2016 yılları arasında Afrika’ya toplam 125 milyar dolar borç verdiğini belirtiyor.

Güney Afrika Başkanı Cyril Ramaphosa ise Pekin’de Pazartesi günü yaptığı açıklamada Çin’in Afrika’ya yönelik yardımlarının “neo-kolonyalizm” olduğunu reddetti. Çin’in kıtadaki varlığını destekleyen Ramaphosa, bu iddiaları durumdan rahatsız olan çevreler tarafından ortaya atıldığı tepkisinde bulundu.