‘Çin’e ekonomik espiyonaj’ iddiasıyla 1 kişi ABD’ye teslim edildi

ABD ve Çin arasında son aylarda gündemde olan ticari savaş devam ederken, şimdi de ‘ekonomik espiyonaj’ faaliyeti yaptığı gerekçesiyle bir ajanın sınırdışı edildiği öğrenildi.

Belçika’da 1 Nisan günü yakalandığı öğrenilen Yanjun Xu adlı bir Çin ‘ajanının’ Salı günü Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) teslim edildiği duyuruldu. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında, ‘Qu Hui’ veya ‘Zhang Hui’ kod adlarını kullanan Çin vatandaşı kişinin Amerikan havacılık şirketlerine ait gizli endüstriyel bilgileri elde etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

ABD’ye teslim edilen Çin vatandaşının 2013 yılından yakalandığı Nisan ayına kadar General Electric Aviation’un da aralarında bulunduğu çok sayıda havacılık ve uzay mühendisliği şirketinden bilgi sızdırmaya çalıştığı savunuluyor. Bu kişinin Amerikan şirketlerinde çalışan uzmanları tespit ederek  ‘üniversite konferansları’ adı altında Çin’e götürmeye çalıştığı iddialar arasında.

Belçika’nın sınırdışı ettiği Çin vatandaşının General Electric Aviation şirketinin merkezinin de olduğu Ohio’daki Cincinnati’de yargılanacağı ve hakkında 15 yıla kadar hapis istendiği de verilen bilgiler arasında.

Konuya ilişkin açıklama yapan ABD Adalet Bakan Yardımcısı John Demers, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ekonomi politikasının bir parçasının da ‘endüstriyel espiyonaj’ olduğunu iddia etti. Demers, “Bir ulusun ekmediğini biçmesini kabul edemeyiz” diye suçlamada bulundu.

Daha önce de Çin vatandaşı bir kişi, ABD savunma sanayisinde çalışan 8 kişiden belge satın almak üzere olduğu gerekçesiyle yakalanmıştı.

İki ülke arasında yılda 370 milyar doları aşan Çin lehine dış ticaret açığını gerekçe gösteren ABD Başkanı Donald Trump, 250 milyar dolarlık ithalat ürününe ek gümrük vergileri getirmişti.