Çin, pandemiyi yenmeden uluslararası soruşturmayı istemiyor

Çin yönetimi, Covid-19 pandemisi ve ABD’nin suçlamaları devam ettiği sürece, yeni koronavirüsün kökenine ilişkin uluslararası bir soruşturma talebini reddediyor.

Çin’in Cenevre’deki Birlemiş Milletler temsilcisi Chen Xu, videokonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, “Birinci öncelik nihai zafere kadar pandemiye karşı mücadeleye yoğunlaşmaktır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun Wuhan’a uzman bir heyet göndermek için davetiye talebine ilişkin bir soru üzerine Chen Xu, mevcut diplomatik ortamın buna elverişli olmadığını savundu. Chen Xu, virüsün Wuhan’daki bir virolojik araştırma laboratuvarından yayıldığı yönündeki Amerikan yöneticilerinin suçlamalarına tepki gösterdi.

Chen Xu, “Tüm çabalar gerçek virüsle mücadeleye yoğunlaşması gerekirken, bu tür politik virüsün özgürce yayılmasını hoş göremeyiz” diye ekledi.

“Prensip olarak tüm soruşturma veya değerlendirmelere alerjik değiliz” diyen Chen Xu, “Hayat kurtarmak için kaybedecek zamanımız yok” diyerek gerekçelendirdi.

WHO’yu davet etmek için hem iyi öncelikleri belirlemeye hem de uygun bir atmosfere ihtiyaçlarının olduğunu belirten Chen Xu, virüsün Wuhan laboratuvarından geldiğine dair ellerinde kanıt olduğunu savunan ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yu “pandemiye karşı mücadeleyi zorlaştırmak” ve “ABD’de virüsün yayılmasında kendi sorumluluklarını perdelemeye çalışmakla” suçladı.

Amerikan iddialarını yalanlayıp yalanlamayacakları yönündeki bir soru üzerine Chen Xu, “Eğer Trump veya Pompoe’nun elinde kanıtlar varsa, parmakla göstereceklerine tüm dünyaya bunları sunsunlar (...) Bu sorulara bilim insanları yanıt verebilir” dedi.