Çin, ticari savaşın etkilerini hissetmeye başladı

Çin ekonomisi, ABD ile yaşanan ticari savaşın etkilerini Haziran ayında ağır bir şekilde hissetti.

Gümrük tarafından açıklanan verilere göre Çin’in ithalat ve ihracatları Haziran ayında güçlü bir düşüş yaşadı.

Yurtdışına satışlar geçen ay, yıllık bazda yüzde 1.3 gerileme yaşadı. Oysa Mayıs’ta yüzde 1.1 artış yaşamıştı.

Aynı dönemde, ithalatlar, yıllık bazda 7.3 gibi ağır bir çöküşle karşı karşıya kaldı. Sadece Haziran ayındaki düşüş yüzde 8.5 olarak kayda geçti.

Bloomberg ajansına göre, yüzde 4.6’lık düşüş tahminin göre, gerileme daha ağır yaşandı.

Bu veriler, iki küresel ekonomik güç olan Çin ve ABD arasında ticari savaşa bir çıkış bulunması yönünde teşebbüslerin yeniden başladığı bir dönemde açıklandı. Bu savaş, geçen yıl ABD Başkanı Donald Trump tarafından başlatılmıştı.

Salı günü iki ülkenin müzakerecileri, Mayıs ayında kesilen görüşmelerin üst düzeyde yeniden başlaması için görüşmelerde bulundu.

Bloomberg’e konuşan Capital Economics bürosu analisti Sheana Yue, “Küresel büyümenin yavaşlaması ve son olarak Mayıs ortasında Amerikan gümrük vergilerindeki artış, ihracatlar üzerinde ek bir baskı oluşturdu” dedi.

Pekin ve Washington, son bir yıldır karşılıklı olarak birbirlerine karşı cezalandırıcı gümrük hakkı vergileri uyguluyor. Gümrük vergileri yıllık ticari alışverişte 360 milyar doları aşkın maliyetteki ürünlere uygulanıyor. Bu vergiler, Pasifiklerin iki yakasındaki şirketleri ağır bir şekilde etkiliyor.

Washington’un mayıs ayında yıllık 200 milyar dolarlık ithalata denk gelen Çin ürünlerine yüzde 10 ila 15 ek vergi uygulamaya karar vererek, Pekin ile yaşanan ticari gerilimi tırmandırdı. Çin de misilleme olarak, 1 Haziran’dan itibaren 5 bini aşkın Amerikan ürününe ek gümrük vergisi koydu.