Çipras: Aktif muhalefet yapıp, yeniden doğrulacağız

Yunanistan’da Pazar günü yapılan genel seçimlerde Başbakan Aleksis Çipras’ın solcu partisi Syriza ağır bir yenilgi aldı, mevcut ekonomik krizin aktörleri yeniden iktidara geldi.

Yunanistan’da yapılan seçimlerde Kyriakos Miçotakis’in sağcı partisi Yeni Demokrasi, oyların yüzde 39,7’sini elde ederek, 300 sandalyeli parlamentoda 158 sandalye kazandı.

Çipras’ın partisi oyların yüzde 31,5’ini elde etti. Syriza’nın parlamentodaki 144 sandalyesi, 86’ya düştü. Seçmenler, Syriza’yı sözlerini tutmamak ve kemer sıkma politikalarını dayatmakla suçluyor.

Sağcı partinin lideri 51 yaşındaki Miçotakis, “Acılı bir dönem kapanıyor” diyerek, umutlara cevap olacağını iddia etti.

Patronlara yakın bir isim olarak bilinen Miçotakis, üç yıl önce Yeni Demokrasi’nin başına geçmişti. Miçotakis, krizi arkada bırakarak, ekonomiyi yeniden canlandırma vaadinde bulundu.

Eski bir başbakanın oğlu ve eski bir bakanın kardeşi olan Miçotakis, siyasi bir aileden geliyor. Bu nedenle, Yunan hükümetine “familiokrasi”nin geri dönüşü olarak yorumlandı. Çipras, 40 yaşında başbakan olarak bu geleneği kesintiye uğratmıştı.

Miçotakis’in geri dönüşü aynı zamanda, yarım yüzyılı aşkın bir süre boyunca sırayla ülkeyi yöneten siyasi hanedanların (Papandreu veya Karamanlis) geri dönüşü olarak da değerlendirildi. Sözkonusu iktidarlar, ülkeyi yıkıma götüren yolsuzlukların sembolleriydi.

Çipras, yenilgisini kabul ederek, Miçotakis’i kutladı. Mevcut Başbakan, muhalefet saflarında aktif olma ve yeniden doğrulma sözü verdi.

Sağcı iktidarların yarattığı ekonomik kriz ortamında yükselen Çipras, Ocak 2015’de batmakta olan bir ülkede umut kaynağı olmuştu. AB ve IMF’nin borçlandırma politikasına maruz kalan ülke, kemer sıkma politikaları devreye koymuştu. Çipras, Euro Bölgesi’nden çıkmayı engellemek için AB’nin “kurtarma paketini” kabul etmek zorunda kalmıştı.

Eski sosyalist parti PASOK’un küllerinden doğan KINAL, 22 sandalye ile üçüncü parti olurken, komünist KKE 15 sandalye ile KINAL’ı takip etti. Milliyetçi Çözüm partisi 10 sandalye, eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in MeRa25 partisi 9 sandalye elde etti.