İçişleri bakanına memleketinde dev gösteriyle protesto

Almanya’nın kapılarını yeni mültecilere kapatmak isteyen ve bütün ülkeye ‘polis devlet’ sistemini dayatan İçişleri Bakanı Seehofer, Münih’te 50 bine yakın kişinin katıldığı gösteriyle protesto edildi.

Aralarında mültecilere yardım kuruluşları, sendikalar, dernekler, siyasi partiler ve kiliselerin de olduğu 130 kurumun çağrısıyla Almanya’nın Münih kentinde dün kitlesel bir gösteri düzenlendi. “Korku siyasetine karşı hep birlikte ortak mücadele” adını taşıyan gösteride İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in mülteci ve güvenlik siyaseti protesto edildi.

Aynı zamanda Seehofer’in memleketi olan Bayern Eyaleti’nin başkenti Münih’te yağmurlu havaya rağmen gösteriye binlerce kişi katıldı. Polis gösteriye 20 bin kişinin katıldığını öne sürürken, organizatörler en az 50 bin kişinin bir araya geldiğini belirttiler. Gösteriye Luise Kinseher, Max Uthoff, Claus von Wagner ve Urban Priol gibi ülkenin ünlü kabaristleri de destek verdi.

Gösteride yapılan konuşmalarda ve taşınan pankartlarda başta Seehofer olmak üzere Bayern’de iktidarı elinde bulunduran Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU)’lu yöneticilere sert eleştiriler yöneltildi. Seehofer, Bayern Eyaleti Başbakanı Markus Söder ve CSU’nun Eyalet Grup Başkanı Alexander Dobrindt’in el ele verip eyaletin iç huzurunu kaçırdıkları belirtildi.

Göstericiler Seehofer’in başını çektiği mülteciler üzerinden yürütülen ırkçı siyasetin son bulmasını ve eyalette sosyal barışın derhal sağlanması gerektiği yönünde çağrılar yaptılar. Ayrıca eyalet meclisi tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edilen ve polise birçok yetki veren yasanın da iptal edilmesi talep edildi.

Almanya başbakanı Angela Merkel, önce karşı çıktığı daha sonra da İçişleri Bakanı Seehofer’in istifa tehdidi yüzünden kabul etmek zorunda kaldığı yeni mülteci planı için koalisyon hükümetinin ortakları arasında uzlaşma sağlanmıştı.

Almanya’nın kapılarını yeni mültecilere kapatmasını sağlayacak plana göre daha önce bir başka Avrupa Birliği üyesi ülkede kaydı bulunan veya başka ülkeler üzerinde Almanya’ya ulaşan mülteciler Avusturya sınırında kurulacak bir merkezde tutulacak.

SEEHOFER VE PARTİSİ KALESİNİ KAYBEDİYOR

Bayern Eyaleti Başbakanlığı görevini yürütürken Merkel’in yeni kabinesinde İçişleri Bakanı olan Seehofer yeni görevi geldiği sırada “Bütün Almanya’yı Bayern gibi güvenli yapacağım” sözüyle dikkat çekmişti. Seehofer ve partisi CSU’nun amacı ise ırkçı söylemleri aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif (AfD)’den rol çalıp, Ekim ayında eyalette yapılacak seçimlerde çoğunluğu yakalamak.

Başbakan Merkel’in partisi CDU’nun kardeşi CSU Bayern’de yaklaşık 60 yıldır iktidarı elinde bulunduruyor, fakat AfD’nin ciddi bir oy alması CSU’nun tek başına hükümet kurmasını engelleyecek. Son anketler CSU’nun Bayern’deki oy oranını yüzde 38 olarak gösteriyer, bu sonuçlara göre CSU’nun şimdilik tek başına hükümeti kurması zor. Dün yapılan dev gösteri de CSU’nun kalesini kaybetmek üzere olduğunun işareti olarak yorumlandı.