İdlib’de şiddetli çatışmalar: 24 saate 70’e yakın ölü

Suriye’nin güneyindeki İdlib bölgesinde işgalci Türk devletinin desteklediği çete grupları ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Son 24 saat içerisinde 70’e yakın kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre yaşanan çatışmalarda, rejim güçlerine bağlı 36 kişi ile karşı cepheden 33 kişi öldü.

AFP’ye konuşan gözlemevinin müdürü Rami Abdul Rahman, “Ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana İdlib vilayetindeki en şiddetli çatışmalardır” dedi.

Pazar günü Murat El bölgesinde dumanların yükseldiği belirtildi. Gözlemevine göre çete gruplarının Cumartesi günü dört köyün kontrolünü ele geçirdiği İdlib’in güney doğusundaki bir sektöre yönelik rejim güçleri karşı saldırıya geçti. Abdul Rahman, rejim güçlerinin köylerin kontrolünü tamemen yeniden ele geçirdiğini ve çatışmaların sürdüğünü belirtti.

İdlib vilayeti, El Kaide çıkışlı ve Türkiye destekli Heyet Tahrir El Şam’ın kontrolünde bulunuyor. Bu bölge ile, komşu Halep, Hama ve Lazkiye’den bazı alanlar halen rejim kontrolünün dışında bulunuyor. Ancak sözkonusu alanlarda çete grupları giderek zayıf düşmüş durumda.

31 Ağustos’ta ilan edilen ateşkese rağmen, bölgede son haftalarda çatışmalar ve bombardımanlar arttı.

22 Ekim’de İdlib vilayetinde rejimin kontrolündeki alanlara ilk ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Başar El Esad, İdlib muharebesinin savaşa son vermek için kilit önemde olduğunu belirtmişti.