İdlib’in kaderi Tahran ve New York’ta tartışılıyor

Suriye rejimi Türk destekli çetelerin bulunduğu İdlib’e yönelik operasyona hazırlanırken, Rusya, İran ve Türkiye Tahran’da, ABD ve BM Güvenlik Konseyi ise New York’ta İdlib’in geleceğini tartışıyor.

İdlib, Suriye’nin kuzey batısında bulunuyor. Kaderi ise yabancı güçler tarafından tartışılıyor. Bir yanda Rusya, İran ve Türkiye, diğer yanda ABD ve BM Güvenlik Konseyi.

Rus, Türk ve İran devlet başkanları Suriye zirvesi için Tahran’dalar. Temel gündemleri İdlib’deki durum. Bir kaç saat sonra da aynı konu BM Güvenlik Konseyi toplantısında gündeme gelecek.

Gözler İdlib’e yönelik operasyona çevrilirken, son günlerde Ankara, Moskova ve Şam hattında yoğun bir trafik yaşandı. Ankara, İdlib’deki çetelerini korumanın yollarını arıyor. Kapalı kapılar ardından pazarlıklar yürütülüyor. Tahran ve Moskova, toplantında önce Şam rejimine desteklerini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, “Teröristleri öldürdük, öldürüyoruz ve öldüreceğiz. İster Halep’te, ister İdlib veya başka noktalarda olsunlar...” dedi.

İdlib, 2015 yılında silahlı gruplar tarafından ele geçirildi. Bugün, Suriye’de çetelerin elindeki tek büyük bölge olarak dikkat çekiyor. Suriye rejiminin diğer bölgelerden çıkardığı, on binlerce silahlı kişi ve sivil de İdlib’e yönlendirilmişti.

RUSYA, ANKARA’NIN “TERÖRİSTİ” AHRAR EL ŞAM’I VURDU

Tahran’da zirvenin yapılacağı sıralarda Rus savaş uçakları, eski El Nusra tarafından kurulan ve İdlib’e hakim olan Hayat Tahrir El Şam’a ait noktalar ile Türk devletinin doğrudan desteklediği Ahrar El Şam’ı vurdu.

ABD’DEN TEHDİT

Birleşmiş Milletler ve Batılı güçler, olası bir operasyonda yeni bir insani felaket yaşanmasından endişe ediyor. BM, 800 bine varan insanın yerlerinden olabileceğini belirtirken, BM’nin Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura operasyonun 10 Eylül dolaylarında başlayabileceğini söyledi.

Beyaz Saray da Salı günü yaptığı açıklamada Şam yönetimi ve ittifakları olan Rusya ve İran’ı İdlib’de kimyasal silah kullanılmaması için uyardı. ABD Başkanı Donald Trump, “Dünya ve ABD çok yakından izliyor” diyerek, bir katliam olması halinde dünyanın ve ABD’nin öfkesinin çok büyük olacağı tehdidinde bulundu.