İdlib krizi: 25 Nisan’da kaderi belli olacak mı?

Türkiye’nin çetelerini hamisi olarak yer aldığı Astana görüşmelerinde “çatışmasız bölge” olarak belirlenen İdlib’de yeniden çatışmalar arttı. Rejimin bombardımanında 10 sivilin öldüğü belirtiliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Perşembe günü İdlib vilayetindeki bir göçmen kampı ile bir mezraya rejim güçlerinin roket atışları sonucu 3’ü çocuk 10 sivil öldü. En az 30 işinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Bu bölge, eski El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam’ın denetiminde bulunuyor. Eylül 2018’de Rusya ile çetelerin hamisi Türkiye arasındaki anlaşma sonucu ateşkes müzakere edilmişti.

Ancak buna rağmen rejim güçleri ile çete grupları arasındaki çatışmalar durmadı. Son iki aydır, çatışmalar düzenli hale geldi. Sadece Şubat ve Mart aylarında şiddet olaylarından dolayı, BM’ye göre 86 bin 500’ü aşkın kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.

Türkiye ile Rusya arasında müzakere edilen anlaşma, çeteler ile rejimin denetimindeki alanlar arasında “askerden arındırılmış bir bölge” kurulmasını öngörüyordu. Bu girişim, çete gruplarının tampon bölgeden çıkmayı reddetmesi üzerine ancak kısmen uygulanabildi.

İdlib’in geleceğinin, Kazakistan’ın başkenti Astana’da 25-26 Nisan tarihlerinde öngörülen yeni müzakere turu sırasında gündeme gelmesi bekleniyor.

Şimdiye kadar başarısız olan bu müzakerelere, Moskova, Ankara ve Tahran öncülük ediyor. Salı günü Ankara’yı ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Astana garantörlerinin “İdlib dosyasına bağlı taahhütlerine saygı göstermesi” gerektiğini söyledi.