"İngiliz casusların 11 Eylül sonrası davranışları affedilemez"

İngiliz parlamentosunun hazırladığı bir raporda, ABD’deki 11 Eylül 2001 saldırıları ardından İngiliz istihbaratçıların “affedilemez” davranışları olduğu belirtildi.

Parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, sözkonusu İngiliz ajanların ABD’lilerin bazı şüphelilere yönelik suiistimal ve kötü muamelelerinden haberdar olduğu ve 30 kadar kişinin yasal çerçeve dışında yakalanması ve üçüncü bir ülkeye transfer edilmesine katıldığı belirtildi.

Raporda, “Bize göre, Birleşik Krallık bu eylemleri tolere etti ve affedilemez olduğunu değerlendirdiğimiz başka eylemlere de angaje oldu” denildi.

Ancak parlamenterler bunun istihbarat ajanslarının yönetimleri tarafından onaylanan kurumsallaşmış bir politika olduğunu gösteren herhangi bir delile sahip olmadıklarını not ettiler.

İngiliz casuslar, 11 Eylül saldırıları ardından ilk kez zan altında bırakılmıyor. 2013 yılında da yürütülen bir soruşturmada İngiliz ajanların, “şüpheli yabancı savaşçıların yakalanması” ve sorgu için üçüncü ülkelere transfer edilmesini içeren Amerikan politikasına dahil oldukları kaydedilmişti.