İngiliz hükümeti anlaşma tasarısına onay verdi

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkışına ilişkin taraflar arasında imzalanan anlaşma tasarısı, İngiliz hükümeti tarafından onaylandı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu Çarşamba akşamı yaptığı kısa açıklamada Bakanlar Kurulu toplantısında anlaşma tasarısına onay verildiğini söyledi.

Başbakan, hükümet kabinesinin tasarıya bir bütün olarak destek verdiğini sözlerine ekledi ancak detay vermedi.

Anlaşma metni, 500 sayfadan oluşuyor. May, “Ya bu anlaşma olacak, ya da hiç Brexit olmayacak” dedi.

Başbakan, Perşembe günü Parlamento önünde de projeyi savunacak. May, “Ülkemizin yararı için bunu yapmaya hazırım” dedi.

AB'nin 27 ülkesinin büyükelçileri de Brüksel'de tasarıyı görüşmek üzere bir araya geldiler. Aynı şekilde İrlanda hükümeti de önerileri incelemek için toplandı. 

Anlaşma projesinin temel noktalarından biri, Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki fiziki sınırlara geri dönüşü engellemeyi hedefliyor.  Bu konu haftalardır, müzakerelerin merkezinde yer alıyordu. 

Böyle bir seçenekten kaçınmak için Birleşik Krallık'ın bir bütün olarak AB ile Gümrük Birliği anlaşması içerisinde kalması önerilirken,  metin geçiş sürecinde Kuzey İrlanda'ya ilişkin daha ileri düzeyde bir düzenleme içeriyor.  Bu geçiş süreci ne zaman sona ereceğine de Birleşik Krallık tek başına karar vermeyecek. AB'nin de ortak kararına bağlı olacak. 

BBC'de yer alan bir habere göre Kuzey İrlanda yine de, Birleşik Krallık'ın geri kalanından çok daha farlı bir muamele görecek.