İngiliz vekiller 15 Ocak’ta Brexit’i oylayacak

İngiliz Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre parlamenterler, Avrupa Birliği ile Londra arasında müzakere edilen Brexit anlaşmasına ilişkin 15 Ocak’ta oylama yapacak.

İngiltere’nin AB’den çıkış anlaşması olan Brexit’e ilişkin tartışmalar Avam Kamarası’nda Çarşamba ve Perşembe günleri yeniden yapılacak. Cuma günü de devam edebileceği belirtiliyor. Brexit planına ilişkin oylama ise 15 Ocak’ta yapılacak. Anlaşmanın kabul edilmeme riski de var. Zira ülke Brexit yanlıları ile Avrupa Birliği’nde kalmaktan yana olanlar arasında bölünmüş durumda.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Salı günü Dublin ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İngiltere’nin AB’den çıkış süreni başlatan Avrupa sözleşmesinin 50’nci maddesinin uzatılmasının “ne yeri ne de zamanının” olmadığını belirtti.

50’nci madde, üye bir devletin AB’den çıkışını beyan etmesi ile AB’ye aidiyetinin son bulması arasında iki yıllık bir süre tayin ediyor. İngiltere, 29 Mart 2017’de bu süreci başlatmıştı. Başbakan Theresa May, gelecek 29 Mart tarihini Brexit için belirlemişti.

Aralık ayında Avrupa Birliği Adalet Divanı, 50’nci maddenin uygulanışına açıklık getirerek, Birleşik Krallık’ın tek taraflı olarak AB’den çıkış sürecini iptal etmesinin mümkün olduğunu bildirmişti.