İngiltere, Suriye’de görülen İran tankerini BM’ye taşıyacak

İran petrol tankerinin Suriye’de görülmesi, İngiltere’nin tepkisine neden oldu.

Suriye’ye Temmuz ayı ortalarında petrol taşıdığı iddiası ile İngiltere tarafından Cebeli Tarık Boğazı'nda el konulduktan sonra İngiltere ile İran arasında başlayan gerginlik, İran tarafından İngiltere’ye ait iki tankere el konulmasının ardından bırakılan İran Petrol tankerinin Suriye’de görülmesi, beraberinde yeri bir tartışma başlattı.

Petrol tankerinin Suriye’de görülmesinden sonra bir açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran petrol tankerinin Suriye’ye petrol taşıdığını ve konuyu BM’ye taşıyacaklarını belirtirken, İran Büyükelçisi de Dışişleri'ne çağrıldı.

Tahran'ı verdiği teminatı yerine getirmemekle suçlayan İngiltere hükümeti, petrol tankeri Adrian Darya 1'in Suriye'ye petrol taşıdığını bildirdi.

Bakan Raab, "İran'ın verdiği güvenceleri çiğnediği ve bu petrolü Suriye'ye aktararak katil Esad rejimine sattığı apaçık ortadadır" dedi.

Açıklamada, İran'ın tankerin Suriye veya başka bir yerdeki, AB yaptırımı altında bulunan hiçbir yere petrol taşımayacağına ilişkin güvence verdiği belirtildi.

Konuyu Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıyacaklarını kaydeden Raab, söz konusu durumun "İran hükümetinin bölgesel güvenliği altüst etme amaçlı davranış şeklinin" bir parçası olduğunu ifade etti.

Raab, "İran'ın gruba yeniden kabul edilmesini istiyoruz ancak bunun gerçekleşmesinin tek yolu sözlerini tutmaları ve kural bazlı uluslararası sisteme uymalarıdır" diye konuştu.

İRAN BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ'NE ÇAĞRILDI

İran, alıkonulduktan sonra hareketine izin verilen Adrian Darya 1 tankerinin, Akdeniz'de bir limana ulaştığını ve petrolün satıldığını açıklamıştı.

Uydu fotoğrafları ile tankerin Suriye'nin Tartus limanında olduğu tespit edilmişti.

Tankerde, yaklaşık 140 milyon dolar değerinde petrol bulunuyordu.

Bu durumun ortaya çıkmasından sonra İran’ın Londra’daki büyükelçisi İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak kınandı.